fbpx

Imaćemo vruću jesen u Vojvodini

NOVI SAD, 10. avgusta 2012. (Beta) - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da će odluka Ustavnog suda Srbije o uskraćivanju dela nadležnosti Vojvodini izazvati tenzije i "vruću jesen u Vojvodini".

Čanak je u intervjuu za Dnevnik od subote upozorio na to da je Srbija time ušla u "igru na oštrici noža" iz koje se može izaći samo hitnim ustavnim promenama koje bi uvažile realnost, odnosno "punu spoznaju složenosti Srbije kao države" i omogućile decentralizaciju vlasti.

"Ove odluke Ustavnog suda zapravo još jednom pokazuju da aktuelna elita u Beogradu ne razume ni Srbiju niti njene istorijske potrebe i biće apsolutno odgovorna za sve ono što će se dogadjati. Ovo je igra na oštrici noža", ocenio je Čanak.

Naveo je da se svaki pokušaj da se nekom državnom prinudom obore vojvodjanske institucije lako može pretvoriti u ozbiljan medjunarodni politički problem i upozorio da je nova Vlada Srbije pod budnim okom medjunarodne zajednice koja posmatra svaki mogući trag koji bi značio povratak u devedesete godine prošlog veka, po zlu zapamćene širom planete.

"Zato bi bilo kakvo nasilje nad Vojvodinom izazvalo velike probleme. S druge strane, ako se odluke Ustavnog suda budu ignorisale, bez obzira na to što ja mislim da je ovaj Ustav proizvod nedopustivog političkog nagodbenjaštva, otvara se široko polje za delovanje izvršne vlasti, tako da je ovo izuzetno opasna situacija", rekao je Čanak.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.