Opterećenje na plate 55 odsto?

Optrećenje na zarade zaposlenih u Srbiji moglo bi da se smanji sa sadašnjih 73 odsto na 55 odsto, izjavio je juče ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović.
Na skupu beogradskih poslodavaca i predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS), on je rekao da , prema procenama njegovog ministarstva, smanjenje učešća poreza i doprinosa na sto dinara zarade u narednih par godina ne bi smelo da bude niže od 55 dinara, kako bi neometano mogle da se isplaćuju penzije i servisira zdravstvena služba. On očekuje da će najavljena izmena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak građana, kojom je predviđeno da se na 100 dinara zarade za poreze i doprinose umesto 73 izdvaja 62 dinara, omogućiti poslodavcima da povećaju broj zaposlenih i tako smanje rad na crno.

Lalović je istakao da će naredne dve godine, do okončanja procesa privatizacije i završetka tranzicije u Srbiji, biti veoma bolne, jer su ostale uglavnom „bolesne firme“ koje neće naći kupca i moraće da idu u stečaj i rasprodaju svoju imovinu, što će povećati broj nezaposlenih. Lalović je kazao da je izmenama Zakona o zapošljavanju, koje bi trebalo da se usvoje do septembra, predviđeno da se radnicima, koji budu proglašeni tehnološkim viškom do kraja procesa privatizacije, odnosno do 2008. godine, a kojima je do penzije na osnovu godina staža ili godina starosti ostalo pet godina, omogući socijalno zbrinjavanje preko NZS. On je objasnio da će ti radnici preko NZS dobijati novčanu naknadu i uplatu doprinosa, za šta će država obezbediti dovoljna sredstva, dodavši da podaci Fonda penzijsko−invalidskog osiguranja pokazuju da je trenutno 172 hiljade takvih radnika u Srbiji.

Direktor NZS-a, Radovan Ristanović, rekao je da je za prva četiri meseca ove godine u Srbiji broj slobodnih radnih mesta, u odnosu na isti period prošle godine, porastao za 17,7 odsto i bio je 210.384. Broj onih koji su našli zaposlenje u istom periodu iznosio je 186.488, što je za 20,8 odsto više nego u istom periodu lane, dodao je Ristanović. On je naveo da je Upravni odbor NZS nedavno doneo odluku da se za aktivne mere zapošljavanja izdvoji 270 miliona dinara i osnuje savet u koji će ući predstavnici poslodavaca, a koji će se zajedno sa stručnjacima baviti problemom nezaposlenosti. Ristanović je najavio i da će ove godine NZS prvi put dodeliti nagrade „veliki aplauz“ poslodavcima iz raznih sektora koji su zaposlili najviše radnika za godinu dana. (“Pregled”)

Pogledajte još