Veličković sa penala za pobedu Partizana nad Unikahom

BEOGRAD, 11. februara 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana pobedili su u Beogradu špansku Unikahu sa 60:59 (10:11, 16:15, 18:15, 16:18) i ostvarili drugu pobedu u Grupi G druge faze takmičenja u Evroligi.

Pobedu Partizanu doneo je koš Novice Veličkovića sa penala četiri sekunde pre kraja utakmice. Bek gostiju Omar Kuk nije uspeo da u poslednjem napadu na vreme uputi šut ka košu Partizana. 

Veličković je utakmicu završio sa 12 poena, koliko je u timu Partizana ubacio i Uroš Tripković. Kuk i Jirži Velš postigli su po 10 poena za Unikahu.

Duel Partizana i Unikahe, u vatrenoj atmosferi u dvorani "Pionir", protekao je u rovovskoj borbi i izuzetno čvrstim odbranama obe ekipe koje su i uslovile mali broj poena, što potvrđuje i rezultat na poluvremenu 26:26. 
Visok ritam doneo je i mnogo preokreta, a pitanje pobednika odlučeno je u samom finišu. 

Prvu osetniju prednost stekla je Unikaha, koja je tri minuta pre kraja prvog poluvremena vodila sa 26:18, pre svega zato što je jakom odbranom primorala košarkaše Partizana da se muče za svaki poen i šutiraju iz teških situacija. 

"Crno-belih" su, ipak, uspeli da poenima Veličkovića, Tripkovića i Rašića, ali i zahvaljujući tehničkoj grešci Roberta Arčibalda, do kraja poluvremena stignu do izjednačenja.
Prvih 20 minuta igre obeležio je i loš procenat šuta oba tima. Partizan nije pogodio nijednu od sedam trojki koje je uputio ka protivničkom košu, dok je procenat šuta za dva poena bio svega 38 odsto. Unikaha je za dva poena šutirala još gore - 33 odsto. 

Početkom treće četvrtine Partizan je prvi put došao do značajnije prednosti, pošto je taj deo igre zahvaljujući trojkama Aleksandra Rašića i Novice Veličkovića, kao i poenima Stefona Lazmea sa penala, otvorio serijom 8:0.
Unikaha je, međutim, uzvratila sa 11 poena uzastopce, pa se "rezultatska klackalica" nastavila i u poslednjoj deonici. 

Odlučujuću prednost Partizan je stekao tri minuta pre kraja, kada je Tripković trojkom završio seriju domaćih od 8:0 za vođstvo šampiona Srbije od 56:51.
Unikaha je potom prešla na zonsku odbranu, koja je Partizanu zadavala velike probleme u napadu zbog čega dva minuta nije bilo poena za domaće. 

Srećom po "crno-bele" ni Unikaha nije lako dolazila do poena, ali je slabiji šut igrača Partizana sa penala u samom finišu doveo do izjednačenja 59:59 osam sekundi pre kraja.
Lopta je potom došla do Veličkovića, koji je fauliran tek pošto je istrošio četiri sekunde. 
Veličković je prvo slobodno bacanje promašio, ali je drugi put bio precizan za konačan rezultat 60:59. 

Unikaha je, doduše, imala te četiri sekunde za preokret, ali Kuk, koji je sve vreme držao loptu u rukama, nije uspeo da na vreme šutira ka košu Partizana, pa je njegov tim pretrpeo drugi poraz u Grupi. 

Drugu utakmicu trećeg kola u Grupi sutra će u Atini igrati Panatinaikos i Lotomatika. Panatinaikos trenutno ima dve pobede, dok je Lotomatika izgubila obe dosadašnje utakmice. 

Utakmici između Partizana i Unikahe prisustvovali su i proslavljeni srpski košarkaš i kandidat za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, ceo tim vaterpolo sekcije "crno-belih" i selektor srpske košarkške reprezentacije Dušan Ivković. 

Partizan će sledeću utakmicu u Evroligi igrati 25. februara, ponovo sa Unikahom, ali u gostima. 

Dvorana: Pionir. Gledalaca: 6.953. Sudije: Lamonika (Italija), Zjemblicki (Poljska). Roša (Portugal).

Partizan: Tepić 8, Milošević 4, Rašić 5, Tripković 12, Veličković 12, Lazmi 9, Aleksić, Vitkovac 2, Božić 2, Rakočević 2, Veseli 4, Vraneš.

Unikaha: Kuk 12, Gomis 5, Rodriges 1, Kortaberija, Velš 12, Ndong 6, Gabrijel 5, Himenes 2, Arčibald 6, Kelati, Hejslip 10.

Pogledajte još