Tahiri: Nema nastavka razgovora dok se ne sprovedu sporazumi

PRIŠTINA, 12. avgusta 2012. (Beta) - Šefica kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri izjavila je da predstavnici institucija Kosova neće pristati na nastavak razgovora pre sprovodjenja svih do sada postignutih sporazuma, pre svih sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

Ona je na konferenciji za novinare u nedelju u Prištini odgovornost za nesprovodjenje dogovora prebacila na Srbiju i EU, za koju je navela da ne vrši pritisak da se potpisani dogovori sprovode.

Tahiri, koja je i zamenica kosovskog premijera, navela je da je od sedam samo jedan sporazum u celosti ostvaren - onaj o reciprocitetu, i ocenila da Srbiji za sprovodjenje sporazuma nedostaje politička volja.

"Glavna odgovornost za neostvarivanje sporazuma je na Srbiji, koja je i ovog puta u dijalogu upotrebila logiku dvostrukih standarda, o navodnoj verbalnoj spremnosti za tehničke sporazuma, ali je s druge strane iskazana njena politička nespremnost da ispuni obaveze koje je preuzela", kazala je Tahiri.

Prema njenim rečima, odgovornost za nesprovodjenje sporazuma je i na EU jer je garant njihovog ostvarivanja. "Zato mislim da posrednik treba da vrši svoj uticaj i EU ima izraziti uticaj, zato što su evropske integracije cilj obeju država, kako Kosova tako i Srbije", rekla je Tahiri.

Pogledajte još