PARTIZAN-UNIKAHA: Značajan korak ka Top 8

Košarkaši Partizana ostvarili su još jednu pobedu u fazi Top 16 Evrolige, pošto je u "Pioniru" nakon Lotomatike, poražena i Unikaha sa 60:59 (10:11, 16:15, 18:15, 16:18).
Zbog velikog uloga oba tima su u ovaj meč ušla jako oprezno, a u prilog tome ide i postignuti broj poena, koji je nakon prvog poluvremena zbirno iznosio samo 52 (26:26). 

Gosti iz Malage su bolje otvorili meč, i prvih 20 minuta uspevali da održavaju minimalnu razliku u svoju korist. Pred sam kraj prvog poluvremena, kada su Španci imali +6, Uroš Tripković i Novica Veličković preciznim šutevima donose Partizanu izjednačenje sa kojim se otišlo na odmor.

Dobra odbrana sa obe strane i mali broj poena obeležili su i drugo poluvreme. Aleksandar Rašić je taj deo utakmice otvorio svojom prvom trojkom, jer mu je učinak do tada bio 7/0. Partizan pravi mini seriju od 8:0 i dolazi do najveće prednosti tokom meča. Međutim, gosti ubrzo uzvraćaju na isti način, serijom od 11:0 i dolaze do nove prednosti. Zahvaljujući raspoloženom kapitenu Božiću, koji prekida seriju gostiju, Partizan uspeva da nadoknadi poene već u trećoj četvrtini i na mini pauzu pred poslednju deonicu odlazi sa +3.

Ključni igrači poslednje četvrtine bili su Novica Veličković i Milenko Tepić. Novica je pri rezultatu 49:51 postigao 4 poena, a posle trojke Tepića Partizan dolazi na +5. Poslednji minut trajao je jako dugo, pošto su ekipe naizmenično prekidale napade faulovima. Onda je 4 sekunde pre kraja, pri rezultatu 59:59, zaustavljen Veličković, koji je pogodio jedno bacanje za konačnih 60:59. Unikaha je preko Kuka pokušala da dođe do pobedonosnog koša, u poslednjem napadu, ali su zamišljene ideje ostale nerealizovane.

Nakon poraza od Panatinaikosa kod kuće i ovog u "Pioniru", španski tim sada ima velike probleme sa kalkulacijama kako do 8 naboljih u Evroligi. U narednom kolu, koje će se igrati 25/26 februara, Partizan će gostovati u Malagi.

Najefikasniji u Partizanu bili su Tripković i Veličković sa po 12 poena, Lazme je postigao 9, a Tepić 8. U španskom timu najviše poena postigao je nekadašnji Zvezdin plej Omar Kuk, 12. Duško Vujošević je nakon utakmice prvo čestitao igračima, a zatim podsetio na probleme sa kojima se Partizan susreo pred ovaj meč:

Vraneš nije trenirao za ovaj meč, dok je Veseli odradio samo jedan trening. Napravili smo puno grešaka i napad nam je bio loš u prvom poluvremenu. Psihološko opterećenje je mnogo doprinelo tome. Drago mi je što je "Pionir" ponovo bio prepun i to nam je svakako mnogo pomoglo. Unikaha je bila jako motivisana zbog poraza od Atinjana kod kuće, ali sa druge strane to im je donelo i vidno opterećenje“.

O šansama za prolaz među 8 Vujošević dodaje:
Pobeda nad Panatinaikosom u "Pioniru" neće biti dovoljna da bismo se našli na 2. mestu u grupi. Moraćemo da dobijemo ili u Malagi ili u Rimu“.

(old_image)Trener Unikahe, Aito Garsija Reneses, imao je prigovor na suđenje, ali nije odoleo da pohvali spektakularnu atmosferu:
Mislim da su nas sudije u nekim delovima oštetile, ali ne tražim na taj način opravdanje za poraz. Utakmica je bila izjednačena sve vreme i kod ovakvih mečeva u samoj završnici morate imati i malo sreće. Na žalost, nas ta sreća nije pratila. Moram da pomenem i publiku koja je bila neverovatna. Navijanje i u Malagi je bilo dobro, ali na jedan sasvim drugačiji način.

Milenko Tepić je izjavio kako je krajnji rezultat prava slika onoga što se dešavalo na terenu:
Zaista smo bili za poen bolji. Publika nam je mnogo pomogla, a svaki promašaj je mogao skupo da nas košta. Mašili smo zicere, ali dobar skok nas je održavao u igri. Ulog je bio ogroman i zato je čitava utakmica igrana pod velikim pritiskom. Naredni meč u Malagi može da nam obezbedi prolaz u četvrtfinale, ali ići ćemo tamo bez pritiska. Imamo kvalitet da ih pobedimo i na njihovom terenu.

Jedan od zanimljivijih komentara nakon meča mogao se čuti od Omara Kuka, koji je izjavio da je dim pravio veliki problem njemu i njegovim igračima, da nisu mogli da dišu i zbog toga su odigrali lošije. 

Uroš Tripković se složio sa većinom, da je meč bio težak i psihološki naporan:
Pratili smo ritam koji nam se nametao, jer nam napad nikako nije funkcionisao. Igralo se jako tvrdo i drago mi je što smo pokazali da i tako znamo da igramo. Zaustavili smo im glavne igrače i plan je bio da ne ulazimo u neizvesnu završnicu, ali možda je ovako sada slađe.“

7000 mesta i ovoga puta je bilo popunjeno, a među VIP zvanicama našli su se Duda Ivković, Vlade Divac i ceo vaterpolo tim Partizana.

Na perketu "Pionira" tokom meča se mogla videti ogromna nalepnica sa brojem 46664 i porukom na engleskom jeziku „U tvojim je rukama“. Iste brojeve i poruku imali su svi igrači u vidu tatua na ruci. Tim gestom svi timovi koji učestvuju u fazi Top 16  Evrolige pridružili su se kampanji Nelsona Mendele u borbi protiv HIV/AIDS-a. Ova kampanja traje već sedam godina, a košarkaši će je javno podržati u naredne tri nedelje Evrolige. Ideja je da se poruka o svesti o ovoj bolesti prenese svakom ljubitelju košarke, ali i da se materijalno pomogne u sprečavanju širenja bolesti.

Katarina Stojković

Pogledajte još