"Slobodna zona" se nastavlja

Filmski festival "Slobodna zona" nastavlja sa svojim redovnim mesečnim programom u Kulturnom centru "Rex".

Pored Filmskog festivala koji je u novembru 2008. godine organizovan četvrti put, "Slobodna zona" organizuje i mesečnu projekciju jednog filma. Ovi programi omogućavaju da vidimo nove angažavane filmove iz raznih krajeva sveta,upoznamo nove junake, pokrenemo nove teme i akcije, suočimo se sa novim pogledima na svet, razgovaramo o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima u svetu u kome je svaki globalni problem potencijalno i lokalni.

Ovog meseca, u petak, 13. februara u 20h u Kulturnom centru "Rex" (Jevrejska 16) na programu je film "Krug davljenika", francuskog reditelja Pjer-Iva Vandevirda.

Cena ulaznice je 100 din, a sav prihod od prodatih karata namenjen je Svratištu za decu i mlade koji žive i rade na ulici. 

O filmu

"Krug davljenika" je jedan od onih filmova koji se bave prošlošću. Naslov filma je naziv grupe političkih zarobljenika uhapšenih zbog borbe za jednaka prava crnaca u Mauritaniji 1986. godine, koji su godinama billi zatočeni u zatvoru u pustinji.
Ne upuštajući se u analizu istorijskih i socio-političkih okolnosti u Mauritaniji, reditelj u prvi plan postavlja pitanja političke tiranije, nepravde i torture, zloupotrebe moći. Posredstvom impresivne crno bele fotografije, film spaja u sebi politiku i estetiku na briljantan način. 

Film je sačinjen od svedočenja i sećanja do sada nerehabilitovanih zatvorenika i, kao takav može se razumeti, ne samo kao gest protiv zaborava, već i kao parabola koja ga povezuje sa Gvantanamom.

Pogledajte još