Vojvodini vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata

NOVI SAD, 13. avgusta 2012. (Beta) - Direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević izjavio je da Zakon o javnoj svojini ne obezbedjuje efikasan prenos svojine na Pokrajinu i najavio da će ta uprava predložiti izmene nekih njegovih odredbi.

Radosavljević je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da je Vojvodini do sada vraćeno vlasništvo nad samo 15 objekata.

"Posebno zabrinjava to što je do sada u pokrajinsko vlasništvo uknjiženo svega 15 objekata, iako smo pripremili dokumentaciju za više od 200 koje smo popisali kao pokrajinsku imovinu, a koju smo dostavili Republičkoj direkciji za imovinu", naveo je Radosavljević.

Dodao je da je iz Direkcije stigao odgovor za 71 predmet koji može da se uknjiži, ali je od toga uknjiženo tek 15, jer je najveći problem s katastrima nepokretnosti, pa tako od 37 zahteva koje je uprava podnela Katastru u Novom Sadu još nijedan nije uknjižen, a izmedju ostalih ni zgrada u kojoj je smeštena pokrajinska vlada.

"Njihovo objašnjenje je da još nije pripremljen softver kojim bi se unapredile oprativno-tehničke mogućnosti za uknjižbu", rekao je Radosavljević i podsetio da je od stupanja na snagu Zakona o javnoj svojini proteklo već deset meseci.

On je ocenio da su lokalne samouprave i pokrajina u ovom procesu u mnogo težem položaju od Republike, jer za svaki objekat koji žele da uknjiže kao javnu svojinu moraju da pribave brojnu dokumentaciju da bi dokazivali vlasništvo, dok se vlasništvo Republike upisuje po službenoj dužnosti.

Moguće je da se i ne želi uspešno sprovesti proces vraćanja imovine pokrajini i lokalnim samoupravama, ocenio je Radosavljević i rekao da bi se to moglo zaključiti i iz nekih odredbi Zakona o javnoj svojini.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.