Pariski klub otpisuje milijardu dolara

Junska inflacija od nula odsto potvrda je da su mere ekonomske i monetarne politike i restrikcija rashoda u javnom sektoru dale željene efekte, ocenio je u razgovoru s novinarima ministar finansija, Mlađan Dinkić. On je rekao da je to najniža inflacija ostvarena u proteklih devet godina i objasnio da je ona rezultat pada svetskih cena nafte za 0,3 odsto pri čemu je posebno stabilizujuća uloga kursa dinara. 
Tokom narednih letnjih meseci očekujem sezonsko sniženje cena na zelenoj pijaci, što bi uz povoljne eksterne okolnosti na koje kao zemlja ne možemo da utičemo, inflaciju u Srbiji zadržalo na niskom nivou, rekao je Dinkić. Otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti, trebalo bi da doprinese početak realizacije prve faze investicionog plana. 

On je najavio da predstoje razgovori o otpisu milijardu dolara duga poveriocima Pariskog kluba, a ta suma će biti usmerena u završetak južnog dela transevropskog puta u koridoru deset. 
Što se tiče dogovora sa Crnom Gorom oko članstva u međunarodnim finansijskim institucijama i podele duga SRJ, kao i prava koja proističu po osnovu sukcesije SFRJ, postignut je načelni dogovor i nema spornih pitanja, rekao je srpski ministar finansija. Srbija nastavlja članstvo u svim međunarodnim finansijskim organizacijama s punom kvotom i postojećim članskim ulogom, sem što je kod EBRD prilikom učlanjenja Crna Gora participirala 260.000 dolara, iznos koji će joj Srbija refundirati. Kvota u MMF-u od 770 miliona dolara pripada Srbiji. Srbija zadržava članstvo i u Svetskoj banci, EBRD i Razvojnoj banci Saveta Evrope. Crnoj Gori je za učlanjenje u međunarodne finansijske institucije potrebno oko 44 miliona dolara, rekao je Dinkić. Po osnovu sukcesije SFRJ, od dogovorenih 38 odsto ukupne imovine, koja je pripala SRJ, Crnoj Gori će otići 5,88 odsto. To znači da će Crna Gora preuzeti spoljni dug od 728 miliona dolara. Takođe, po osnovu deobe deviznih rezervi, koje su bile zamrznute, Crnoj Gori će pripasti 33 miliona dolara. Dogovoreno je i da taj iznos bude umanjen za 2,5 miliona dolara, koliko potražuje beogradski od podgoričkog aerodroma, kao i još nekih drugih dugova, tako da će od tog iznosa Crna Gora dobiti nešto manje od 28 miliona dolara. (“Pregled”)

Pogledajte još