OI na društvenim mrežama

Zlato za Tviter

Sportisti-tviteraši su bili veoma aktivni tokom igara u Londonu. Možda i najaktivniji među njima bio je Usein Bolt. On je prilično redovno tvitovao svojim pratiocima kojih je preko 1.5 miliona. Ni oni njemu nisu ostali dužni pa je, prema podacima sa zvanične stranice, nakon pobede u trci na 200m oboren još jedan rekord - „80.000 tvitova u minutu“.


Zvanični tviter nalog London 2012 Olympics ima 1.5 million pratilaca i redovno je ažuriran.

Što se naših sportista tiče, na Tviteru su mnogi bili aktivni. Dosta su tvitovali Milorad Čavić i Zorana Arunović, a ni Ivan Lenđer i Velimir Stjepanović nisu zaostajali.

Srebro za Fejsbuk

Zvanična stranica London 2012 ima 1.6 million lajkova i uredno je ažurirana. I Instagram, koji je takođe u vlasništvu Fejsbuka, aktivno je korišćen tokom Igara. Usein Bolt je, na primer, aktivno koristio ovu aplikaciju.


Od domaćih aktivna je bila stranica Olimpijskog tima Srbije. Mnogi naši sportisti imaju svoje profile i grupe koje su im posvećene, pa su navijači mogli i ovim putem da se informišu o najnovijim dešavanjima na terenima.

Bronza za Google +

Zvanične strane na Google + imaju i Olympics organization i London Olympics sa 940,000 i 780,000 pratilaca. I aktivnost običnih gledalaca na ovoj mreži je bila solidna. Kao i na ostalim mrežama, i ovde su u centru pažnje bili najpoznatiji i najtrofejniji sportisti. Ipak, ova mreža je bila daleko iza dve najpopularnije mreže na svetu – Tvitera i Fejsbuka.

Poređenja radi, u vreme održavanja OI u Pekingu 2008. godine, Fejsbuk je imao oko 100 miliona registrovanih korisnika, a ove godine oko jednu milijardu, dok je Tviter pre četiri godine imao oko 6 miliona, a danas oko 500 miliona registrovanioh korisnika. Google + u vreme OI u Pekingu nije ni postojao.

Ostaje nam da sačekamo sledeće Olimpijske igre i vidimo koje će društvene mreže do tada opstati i kako će „istrčati“ maratonsku trku.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.