Zaštititi arheološka nalazišta na Rudniku

RUDNIK, 13. avgusta 2012. (Beta) - Arheološka istraživanja na planini Rudnik otkrivaju način života u srednjovekovnoj Srbiji, ima i ostataka predrimske civilizacije, ali je sve to nedovoljno ispitano i zaštićeno, te ima i kradje, rekli su agenciji Beta arheolozi koji ovog leta rade na toj planini.

Kako je objasnio dr Dejan Radičević, docent Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ovog leta nadjeni su ostaci iz perioda pre Kosovskog boja (1389.) - palata na sprat, s lukovima, koja je - pretpostavlja se - bila svojevrsni politički centar i mesto za stanovanje.

"Nadjeni su i ostaci dve velike crkve, za koje smo utvrdili da su bile za sahrane ktitora što ukazuje da je Rudnik bio urbana sredina sa dosta stanovnika", kazao je Radičević.

Stručnjaci su istakli da arheološka istraživanja na Rudniku imaju najdužu tradiciju u Srbiji, ali nikada nisu potpuno i sveobuhvatno sprovedena do kraja što se sada mora uraditi, jer se nailazi na dragocenosti koje nisu bile poznate.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu Gordana Gavrić je ocenila da Rudnik ima sve uslove da se proglasi za arheološki park jer su tu i ostaci fresaka iz srednjovekovnog perioda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.