Magični limun - čisti kuću i čuva zdravlje

Zbog visokog sadržaja kiseline, limun ima snažan antibakterijski učinak, a i suzbija uobičajene bakterije, tvrdi Julie Edelman, autorica knjige The Accidental Housewife: How to Overcome Housekeeping Hysteria One Task at a Time.

Čisti kupatilo

Sok od pet do šest limuna možete da ulijete u neku praznu sprej-bocu i tome poprskate metalne površine u kupatilu. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu. Osim toga deluje i antibakterijski i antiseptički.

Dezodorans za rublje

Dodajte jednu kašičicu soka od limuna sredstvu za pranje rublja kada ga stavite u mašinu za pranje veša. Vaša odeća će biti izneneđujuće čista i sveža.

Daje metalu sjaj

Kada je u pitanju mesing, bakar i hrom, nikakve hemikalije neće dobro doći kao limun. Potopite pribor za jelo u vodu s polovinama limuna, neka ostoji neko vreme, izvadite i obrišite pribor. Ako želite ekstra sjaj, jednu polovinu limuna pre nego što je stavite u vodu potopite u so.

Dezinfikuje mikrotalasnu

Neugodan miris nakon pečenja kokica ili grejanja pice u mikrotalasnoj možete jednostavno ukloniti. Nasecite limun na tanke kriške, kriške stavite u činiju, ulijte vodu pa stavite da se 'kvha' u mikrotalasnoj oko jedan minut. Limunska kiselina će ubiti bakterije, a limunov miris će delovati kao ovlaživač i osveživač. Nakon toga prebrišite unutrašnjost mikrotalasne krpom.

Ručno pranje posuđa

Limun može biti odlično sredstvo za pranje suđa. Na krišku limuna stavite sodu-bikarbonu i ribajte! Ovako se masnoća otapa, lonci i tepsije dobijaju sjaj, a i vaše ruke fino mirišu.

Operite prozore

Četiri kašičice soka od limuna pomešajte s vodom. Ovo je odlična kombinacija za pranje prozora. Snažna limunska kiselina otapa prljavštinu i mrlje.

Očistite dasku za propremu hrane

Prepolovite limun, utrljajte sok na površinu daske za sečenje hrane i ostavite desetak minuta da deluje. Mrlje i razni mirisi biće uklonjeni, a i bakterije.

Pogledajte još