Restauracija sakralnog kompleksa smederevske tvrdjave

SMEDEREVO, 13. avgusta 2012. (Beta) - U smederevskoj tvrdjavi je počela restauracija sakralnog kompleksa, otkrivenog pre više od 30 godina.

Ubrzo po otkrivanju kompleksa počela su šestogodišnja istraživanja, ali nije bilo novca da bi se započeto i okončalo.

Radovi se obavljaju uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i gradske uprave, a pod nadzorom arhitekte Jasmine Popović-Rusimović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Do pre nekoliko godina nikakvih radova nije bilo na lokalitetu. Zidovi su teško oštećeni mrazom, vodom, vegetacijom, navela je arhitekta Popović-Rusimović u razgovoru za agenciju Beta.

"Tada smo očistili zidove od vegetacije, a prošle godine Ministarstvo kulture izdvojilo je pet miliona dinara i pridružila se gradska uprava sa dva miliona dinara, tako da smo sada počeli radove na restauraciji i konzervaciji sakralnog objekta" rekla je Popović-Rusimović.

Od polovine prošlog veka povremeno se u okviru smederevske tvrdjave na prostoru od 11 hektara tragalo za ostacima sakralnog kompleksa većih dimenzija.

Jasmina Popović Rusimović navela je da neki stručnjaci smatraju da jeste nadjen taj kompleks, a pojedini stručnjaci smatraju da nije. Medjutim, satelitsko snimanje do tri metra dubine nije dalo dokaze da takav objekat postoji.

Pogledajte još