Američki studenti se zaklinju Titu u Kumrovcu

Da li možete da zamislite scenu u kojoj američki studenti u pionirskim kapama i maramama recituju pionirsku zakletvu koja počinje rečenicom “Danas kada postajem pionir...” i sve to pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu, da bi nakon toga nosili štafetu kao nekada za Dan mladosti?

Ovu političko-istorijsko turu pod nazivom "Putevima Tita" je osmislila turistička agencija "Net Travel Service", članica međunarodne grupacije "Tulmare" koja svoja predstavništva ima u SAD-u, Aziji i Evropi, ali i u Zagrebu koji pokriva i ex Yu region. Ona se inače bavi i studijskim putovanjima za koja u Americi postoji veliko interesovanje s obzirom da američki studenti pre nego što diplomiraju moraju da bar neko kratko vreme provedu u inostranstvu.

Ova ideja je tek počela da se razrađuje, a ukoliko se sve bude odvijalo po planu, prvi gosti u Titovom Kumrovcu se očekuju već sledeće godine, piše zagrebački "Jutarnji list".

Tura "Putevi Tita" je zamišljena ne kao obučan turistički obilazak, već kao pravo studijsko putovanje koje bi uključivalo i predavanja istoričara i stručnjaka.

"Planiramo sedmodnevni program. Obilaziće se lokacije vezane uz Titov život poput Kumrovca, Bleda, Ljubljanje, Zagreba i Beograda, zatim Briona, a možda i Golog otoka. Smatramo da je Tito kao svetska istorijska ličnost dragocena činjenica na kojoj možemo da gradimo pristup ovom tržištu", izjavila je direktorka NTS-a Mirela Sučić Čevra, i dodala,

"Uz istorijske lekcije, zainteresovane studente i profesore očekuje i puno zabave. Između ostalog, svako od njih će dobiti svoju pionirsku uniformu s plavom kapom i crvenom maramom. Svi će imati priliku da nauče pionirsku zakletvu, a u planu su i susreti s članovima društava posvećenim Titovom liku i delu, kao i sa ljudima koji su preživeli bitke u Drugom svetskom ratu."

Organizatoru su veoma optimistični i kažu da očekuju veliki broj zainteresovanih, ali da u ovom trenutku još ne znaju kolika bi bila cena ovakvog aranžmana.

Pogledajte još