Cvetković i Šoškić na saslušanju?

Povodom istog predmeta biće saslušani i Cvetkovićev bliski saradnik Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće "CES Mekon", član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Danilo Šuković.

Kako piše "Alo!", oni će u svojstvu građana odgovarati u tužilaštvu na pitanja zašto se prećutkivalo o petogodišnjim neregularnostima u banci, teškim 300 miliona evra!

Šuković je bio u UO banke, a Nikezić, inače Cvetkovićev dugogodišnji poslovni saradnik, bio je u nadzornom odboru banke, gde je trebalo da zastupa interes države. Napustio je to mesto nekoliko meseci pre nego što je NBS krajem decembra prošle godine uvela prinudnu upravu zbog manjka od nekoliko milijardi dinara! Sporne pozajmice banke izdavane su u periodu Cvetkovićevog mandata.

Interesantno je da su nenaplaćene pozajmice Agrobanke dobijale uglavnom firme čiji su šefovi na neki način bili u vezi s političkim partijama. U prilog tome govori slučaj „Velefarma“, kome je Agrobanka dodelila kredit od 20 miliona evra, dok je na čelu kompanije bio Dragoljub Vučićević, prema pisanju medija, blizak SPS-u, piše "Alo".

Uskoro finansijska istraga
Kako je „Alo!“ objavio, krivična prijava, napisana na 100 strana, podneta je povodom kredita koje je Agrobanka odobrila preduzećima „Hed komerc“ i „Drina timber“, čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin Dušana Antonića. Sumnja se da je nezakonitim odobravanjem kredita pomenutim privatnim preduzećima omogućeno pribavljanje imovinske koristi od 4.140.000 evra. Kako saznajemo, policija još nije dobila zahtev tužilaštva za pokretanje finansijske istrage protiv osumnjičenih.

Vlasnik „Habitfarma“ Radoslav Sekulić, kome je odobreno oko 60 miliona evra kredita, pored toga što se pročuo i kao učesnik u aferi s citostaticima, finansirao je i odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio veoma blizak SPS-u. Peđa Mališanović, vlasnik subotičke firme „Azotem“, koja je dobila kredit od 20 miliona evra, oženjen je sestrom bivšeg ministra u vladi Vojislava Koštunice - Predraga Bubala. Kompanijom „Vujić Valjevo“, kojoj je odobreno više od 10 miliona evra, rukovodi Vidoje Vujić, za čijeg se rođenog brata odavno u javnosti govori da je nekada bio član Centralne otadžbinske uprave SRS-a, a potom prešao u redove SNS-a.

Tužilaštvo i policija „češljaju“ sporne kredite koji do danas nisu vraćeni, a odobreni su preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi. Proveravaju se i tokovi novca koji je Agrobanka spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, izjavio je juče da će u istrazi biti saslušani svi koji imaju saznanja o dešavanjima u Agrobanci. Radisavljević je rekao i da je NBS sarađivala s policijom u predistražnom postupku, što proizlazi iz činjenice da se krivična prijava koja je podneta u petak 10. avgusta u jednom delu zasniva upravo na izveštaju NBS-a.
U dalji rad će biti uključena i poreska policija i devizni inspektorat kako bi se istražili tokovi novca po odobrenim spornim kreditima, jer se samo na taj način može utvrditi potpuna istina o Agrobanci“, rekao je Radisavljević.

Svedoči i Veljina odbornica

Kako „Alo!“ saznaje, tužilaštvo je predložilo saslušanje bivših članova odbora Agrobanke, Bojana Simonovića, Branislava Pešića, Milana Gavrilovića, Stanislave Milošević, Nikole Aranđelovića, Rajka Majstorovića, Dragoslave Šćekić, Pavla Pindić i Branislava Vlahović, koja je bila odbornik Nove Srbije, čiji je lider Velja Ilić, ministar u novoj srpskoj vladi. Oni će, takođe, biti saslušani od sledeće nedelje.

Pogledajte još