Skupština Srbije u dve zgrade

Skupština Srbije uskoro će raditi i u zgradi bivšeg parlamenta Srbije i Crne Gore, izjavio je generalni sekretar republičkog parlamenta Marko Danilović, ističući da bi Vlada Srbije trebalo da donese odluku o dodeli zgrade na Trgu Nikole Pašića broj 13 Narodnoj skupštini Srbije. Danilović je novinarima rekao da će se sednice održavati u zgradi Skupštine Srbije, s obzirom da elektronski sistem u parlamentu bivše državne zajednice nije u funkciji, a da bi se u zgradi na Trgu Nikole Pašića održavale izuzetno značajne sednice, kao što su posete stranih delegacija ili stranih državnika. 

Prema rečima Danilovića, obe zgrade imaju svoje mane i prednosti, tako da će se parlament Srbije dopunjavati sa oba objekta. 
Kako je naveo, zgrada bivše skupštine SCG ima prednost za organizovanje seminara, naročito međunarodnih projekata koji se sprovode u saradnji sa OEBS-om. Danilović je rekao da se trenutno preuzimaju nadležnosti Skupštine SCG, čiji su zaposleni na platnom spisku srpskog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu do 1. avgusta. On je dodao da će uskoro biti zakazana nova sednica parlamenta na kojoj bi se donela odluka o organizaciji i radu, kako bi određene službe Skupštine SCG bile privedene pravnim putem u sistematizaciju Skupštine Srbije.

Navodeći da pojedini zaposleni već rade na određenim zadacima i da zajednička služba radi na izmenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine Srbije i predlogu nove sistematizacije rada, Danilović je rekao da će preuzimanje zaposlenih zavisiti isključivo od potreba i finansijskih sredstava. Odluku o prijemu u radni odnos donosi sekretar parlamenta, rekao je Danilović i istakao da će to uraditi uz saglasnost šefova poslaničkih grupa i predsednika Skupštine Srbije. (“Pregled”)

Pogledajte još