Za sat vremena od Njujorka do Londona

Letelica, koja pripada američkim oružanim snagama, za nekoliko sekundi dostiže brzinu od 7.242 kilometra na sat - što je pet puta brže od brzine zvuka - zahvaljujući “skremdžet” motoru. U hangaru u vazduhoplovnoj bazi “Edvards” u pustinji Mohave u Kaliforniji, tim inženjera aeronautike pripremao se juče za eksperiment. Letelica “vejv rajder”, ili u prevodu “jahač talasa”, prikačena je na krilo bombardera B52.

Na visini od oko 15.000 metara, iznad Tihog okeana, “jahač” će biti otkačen, upaliće se raketa buster, da bi za samo nekoliko sekundi dostigao brzinu od 4,5 maha, a zatim se pali nadzvučni “skremdžet”, vrsta mlaznog raketnog motora.

On ubrzava avion do više od 7.000 kilometara na sat i podiže ga na 21.000 kilometara. Eksperiment traje 300 sekundi - koliko do sada tom brzinom nije letela nijedna letelica. Po završetku leta, “jahač” pada u okean i nije predviđeno spasavanje. Projekat finansiraju Nasa i Pentagon.

Inženjeri objašnjavaju da savladavanje tehnologije koja je u stanju da održi nadzvučnu brzinu ima ključni značaj za sledeću generaciju raketa, vojnih aviona, svemirskih letelica, pa čak i putničkih aviona. Uspeh eksperimenta značio bi da bi avioni ovog tipa iz Njujorka do Londona stizali za 46 minuta.

Blic

Pogledajte još