Nemci i Austrijanci o obavezi fudbalera da pevaju himnu

BERLIN, 15. avgusta 2012. (Beta) - Spor o tome da li fudbaleri državne reprezentacije moraju da prevaju nacionalnu himnu ponovo se rasplamsao uoči večerašnje utakmice Nemačke protiv Argentine u Frankfurtu.

Trener nemačkkog fudbalskog tima Joahim Lev je juče u Frankfurtu rekao da ni ubuduće neće biti obaveze fudbalera da pevaju himnu.

Debata o obavezi pevanja himne "preselila" se i u Austriju, u čijem naconalnom timu igra više igrača migrantskog porekla, medju njima i Zlatko Januzović i Aleksandar Dragović.

Trener austrijske reprezentacije Marsel Koler (Marcel Koller), Švajcarac, izjavio je u Beču da "doduše ne bi rekao da nije važno da li igrači pevaju himnu", ali da "neće biti uvedena obaveza" da se peva austrijska himna "Zemljo brda, zemljo na rekama".

Kolerov nemački kolega Lev je uoči utakmice sa Argentinom rekao da je u vezi sa ovom temom razgovarao sa Mesutom Ozilom, Samijem Kedirom, Žeromom Boatengom (Jerome)i Lukasom Podolskim i da je "stekao razumevanje za razloge zbog kojih ne pevaju himnu".

Pogledajte još