Partizan bolji od Olimpije

BEOGRAD, 14. februara 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana pobedili su u hali "Pionir" ekipu ljubljanske Olimpije sa 69:67 (19:15, 14:23, 20:21, 16:8) u utakmici 22. kola Jadranske lige. 

Najefikasniji kod "crno-belih" bio je Stefan Lazme sa 15 poena, a Milenko Tepić na to je dodao još 13 poena.

Najbolji strelac Olimpije bio je Sašo Ožbolt sa 20 poena, dok je Vladimir Golubović ubacio 15 poena.

Partizan je ostao na čelu tabele Jadranske lige sa učinkom od 20 pobeda i dva poraza, dok je Olimpija zabeležila 13. neuspeh u regionalnom takmičenju. Utakmica nije imala veliki takmičarski značaj, pošto je Partizan obezbedio učešće na završnom turniru, a Olimpija nema šanse za to.

Dvostruki uzastopni šampion Jadranske lige nije odigrao angažovano kako je najavljivano, a pobedu je osigurao bukvalno u poslednjim sekundama meča. Olimpija je imala nekoliko šansi da dođe do pobede.

Uprava beogradskog tima dozvolila je besplatan ulaz, tako da je "Pionir" bio ispunjen, bez obzira na hladno vreme.

Partizan je dobro počeo i poveo sa 10:0, a nešto kasnije i 18:8, ali tada mu je stao šut, a Olimpija je počela da pogađa, da bi u 18. minutu i prvi put povela - 33:31. Ljubljanski tim završio je prvo poluvreme sa pet poena prednosti i procentom šuta za dva poena od 70 odsto.

Olimpija je u dobrom ritmu nastavila i drugo poluvreme, a sredinom treće četvrtine došla je do čak 17 poena prednosti - 55:38. Partizan je tada odgovorio svojom prepoznatljivom odbranom iz ove sezone i napravio seriju 15:2, kojom je prišao na četiri poena zaostatka.

Poslednja četvrtina bila je obeležena greškama, a Partizan je ponovo došao u vođstvo tek u 35. minutu meča, kada je bilo 63:62.

Posle toga, do kraja meča se igralo poen za poen, a Olimpija je prekinula niz kada je Mirza Begić izgubio loptu u poslednjem minutu, dok je Partizan vodio 68:67. Lazme je potom otišao na liniju i pogodio jedno bacanje. Olimpija je imala vremena za poslednji napad, ali su "crno-beli" uspeli da se odbrane.

"Znao sam da će Olimpija da igra ovako. Imali su šansu da pobede, možda su to i zaslužili. Mi smo bili u stanju produženog slavlja i mentalne opijenosti. Nismo imali potrebnu dozu straha i tenzije", rekao je novinarima trener Partizana Duško Vujošević posle meča.

Jedna od karakteristika Vujoševića je i to što uvek želi da njegov tim ima poslednji napad, ali je večeras to izostalo i ekipa se branila u poslednjih dvadesetak sekundi. To je izazvalo interesovanje izveštača.

"Igrači nisu čuli kada sam tražio da se napravi faul na oko 12 sekundi i posle sam rekao da se brane. Samo sam se plašio otvorenog šuta za tri poena, ali smo se dobro kretali i pokrivali, i ispalo je dobro. Ali, u principu, nastavićemo da pravimo faulove da bismo imali poslednji napad", rekao je Vujošević.

Trener Olimpije Jurij Zdovc ocenio je da je njegov tim izgubio zbog sopstvenih grešaka.

"Čestitam Partizanu na sjajnoj sezoni... mi možemo samo da učimo od njih. Nije tajna da smo došli da pobedimo jer smo znali da će biti opušteni posle velike pobede nad Unikahom. Nisam zadovoljan, ponavljamo iste greške zbog kojih gubimo. Imali smo prednost, ali su se igrači uplašili pobede. Stali smo kada smo imali najveću prednost", rekao je Zdovc.

Pogledajte još