Hvala, naučnici: Čokolada slasna, ali ne i masna

Hemičari sa Univerziteta Vorvik izumeli su nemasnu čokoladu koja ima 50 posto manje masnoća, čime je znatno zdravija od obične. Kako oni tvrde, ova čokolada sa voćnim sokom neće izgubiti na finoći, jer je njen ukus usavršavan mesecima, piše "The Daily Mail".

ZANIMLJIVO: Čokolada sadrže kofein, teobromin i teofilin, koji deluje stimulativno na nervni sistem, slično kafi i čaju. Korisna je kod stanja zamora i neraspoloženja – deluje stimulativno i popravlja raspoloženje. Odavno se zna da tamna čokolada snižava krvni pritisak.

- Svi vole čokoladu, ali, na žalost svih, ona je puna masnoća. Ipak, masnoće su te koje joj daju dobar ukus za kojim ljudi žude i zbog kojeg se tako neodoljivo topi u ustima. Našli smo način da zadržimo sve ono što čokoladu čini čokoladom - kaže autor ove studije Stefan Bon.

Studija Univerziteta Vorvik samo je prvi korak u kreiranju zdrave čokolade. Kako autor ove studije kaže, "on se nada da će prehrambena industrija iskoristi ove nove metode i početi sa proizvodnjom ukusne, ali nemasne čokolade".

Koja je tvoja omiljena vrsta čokolade?

Pogledajte još