Istočni Timor spreman za povlačenje mirotvoraca UN

DILI, 15. avgusta 2012. (Beta-AP) - Istočni Timor je spreman da samostalno održava bezbednost po odlasku stotina pripadnika medjunarodne mirovne misije, koji su u najmladjoj azijskoj državi bili od proglašenja nezavisnosti, izjavio je u sredu generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Ban je dvodnevnu posetu Istočnom Timoru počeo sastankom s predsednikom Taurom Matanom Ruakom, bivšim načelnikom vojske i nekadašnjem gerilcu koji je predsedničku funkciju u maju preuzeo od Hosea Ramos-Orte, dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Predsednički izbori održani su u mirnoj atmosferi, ali su posle parlamentarnih izbora prošlog meseca izbili neredi u kojima je jedna osoba stradala.

Do kraja godine najsiromašniju zemlju u Aziji napustiće poslednji kontigent od gotovo 1.300 medjunarodnih mirotvoraca, posle decenije provedene u toj državi.

"Istočnom Timoru sada nisu potrebne mirovne operacije UN. Nacionalne policija je pojačala svoje kapacitete i uspešno pomogla održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora", kazao je Ban.

On je dodao da će UN na drugi način biti prisutne u toj zemlji.

Pogledajte još