Muzika, pa Morikone

Da nas podseti na muziku, dobre i loše momke, usamljene borce protiv vaskolike nepravde, čovek čiji su notni zapisi reakcija na sliku, italijanski kompozitor Enjo Morikone nastupio je prvi put u Beogradu.

Uz pratnju orkestra "Roma Sinfonieta" i uz podršku domaćih snaga, oličenih u horu "Obilić", Morikone je u Beogradskoj areni, koncertom koji je trajao duže od dva časa zatvorio deseti, jubilarni "Gitar art festival".

I pored činjenice da je najjeftija karta za najviši nivo tribina koštala 1. 600 dinara, Beogradska arena je bila ispunjena do poslednjeg mesta. - Jednom Morikone dolazi u Beograd, ovo je prilika koju svi oni odrasli uz špageti vesterne ne propuštaju - neke su od reakcija naših sugrađana.

Dok je skoro neprimetno stajao u uglu bine dugačke i široke 20 metara, sa nekoliko posebnih podijuma za orkestar, hor i dirigenta, 110 notnih stalaka i desetine specijalnih mikrofona, 80-godišnji Morikone je odavao utisak skromnog čoveka koji se našao u blago neprijatnoj situaciji.

Bledo lice, melanholičan pogled iza širokih naočara, usmeren u daljinu kao kod junaka „špageti vesterna“ , energija, žustrost i vitalnost, na kojoj bi Morikoneu mogli da pozavide i mnogo mlađi. I sve je to muzika.

Morikone nije samo priredio spektakl, kako će mnogi reći, već nas je i podsetio na pravu umetnost, u kojoj autor uvek stoji iza svog dela, duboko verujući da je njegova pesma ili slika ono na šta ljudi treba da usmere pažnju.

U prvom delu koncerta italijanski gitaristi Roberto Fabri i Karlo Markione izveli su muziku za solo gitaru koju je Morikone komponovao pre 50 godina. Drugi deo programa bio je posvećen filmskoj muzici. Uz aplauze, publika se prisetila nekih od remek-dela filmske umetnosti i muzike. "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Sinema Paradizo", "Lolita", "Misija na Mars", "Malena", "Nesalomivi".

Hor „Obilić“ pokazao se kao dostojan domaćin maestra Morikonea, a vođa Hora Darinka Matić-Marović nije krila uzbuđenje. „Odlično su ovo otpevali“, rekla je vidno zadovoljna.

Iako su mnogi sumnjali da će posle dva sata žustrog dirigovanja Morikone moći da izađe na bis, italijanski kompozitor je iznenadio mnoge. Reči su izlišne, kad muzika sve govori.
Bravissimo, maestro Morikone!

Morikone je studirao trubu, kompoziciju, horsku muziku i horsko dirigovanje na Akademiji "Santa Sesilia". Komponovao je i aranžirao muziku za više od 500 filmova i televizijskih produkcija. Godine 2007. dodeljen mu je počasni Oskar za doprinos umetnosti filmske muzike.

Dirigovao je najvećim svetskim orkestrima kao što su Filharmonijski orkestar i hor milanske Skale, Orkestar rimske opere, Londonski simfonijski orkestar i Nacionalni orkestar Španije.

Tekst.: Danijela Tadić
Fotografija: Saša Džambić

Pogledajte još