Đilas: Ovo nije leto u kome DS treba da bude u kupaćim gaćama

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da nije postavljao nikakve ultimatume, ali da je krajnje vreme da stranka izađe iz "paralize"..

"Mi ćutimo. Mi smo još na odmoru kojeg nismo zaslužili, umorni od poslova koje nismo ili započeli ili završili", rekao je Đilas u izjavi za Tanjug.

Za to vreme, dodao je potpredsednik DS, njihovi politički takmaci napravili su vladu, formirali vlasti na lokalnom nivou, uspostavili Skupštinu, donose zakone, biraju guvernera, šire međunarodne kontakte, ovladali su svim instrumentima vlasti.

Nisam postavio ultimatume
On je istakao da su netačna i nedobronamerna medijska nagađanja da je on bilo kome u DS postavljao ultimatume, tražio ostavke, zadavao rokove ili sastavljao liste nepoželjnih funkcionera.

"Prošlo je sto dana od našeg jednog izbornog i jednog postizbornog poraza. Mi, kao stranka ozbiljnih ljudi pred naše članstvo još nismo izašli sa analizom uzroka i posledica silaska sa vlasti", rekao je Đilas.

DS bez platforme
Prema njegovim rečima, DS nema ni stratešku platformu koja predstavlja praktični plan reorganizacije te stranke, kako bi se za godinu-dve vratila u igru.

"Mi smo, međutim, ostavili tri meseca našu polovinu Srbije, izuzev Beograda i Vojvodine i nekoliko gradova poput Leskovca, Paraćina i Užica - bez ohrabrenja, bez zastupanja interesa građana, bez perspektive, bez akcije", rekao je Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda.

O veličini svake stranke:
On smatra da jednu stranku čini velikom ne format njenog lidera već način na koji izlazi iz krize i uzdiže se u pobednički stav.

Neću da delim stranku:
"Da bude jasno, neću da učestvujem ni u starim ni u novim dinastičkim borbama. Neću da pomažem ljude koji hoće da vrate Borisu Tadiću navodne udarce. Neću ni da podržavam prevaziđene recepte, fabrikovano jedinstvo, ćutanje Ili bilo čiji status stranačke ikone. Neću ni da delim stranku", poručio je Đilas.

Sadašnje ćutanje i "paraliza DS" veći je problem od samog gubitka izbora.

On je naglasio da nije osnovno pitanje DS i njenih pristalica hoće li na čelu biti Boris Tadić ili Dragan Đilas ili neko treći, već je, kako je naveo, životno pitanje DS kako se stranka vodi, gde stranka ide i šta DS znači Srbiji.

Zamenik predsednika DS poručio je da je za njega sadašnje ćutanje i "paraliza DS" veći problem od samog gubitka izbora čiji rezultat zavisi od brojnih faktora.

Pogledajte još