Protest Kancelarije za KiM povodom upada Rosu

BEOGRAD, 15. avgusta 2012. (Beta) - Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije izrazila je u sredu protest povodom upada pripadnika prištinske jedinice ROSU u zgradu isturenog odeljenja telefonske centrale Štrpce u selu Južincu i zatražila da se prestane sa otežavanjem života Srba na Kosovu i Metohiji.

"Kako se približava vreme za otpočinjanje pregovora, tako se prištinski predstavnici sve češće služe nasiljem kako bi razgovore otežali ili onemogućili", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je Unmik i Euleks da što pre obezbede ličnu i imovinsku sigurnost svakog stanovnika na Kosovu i Metohiji, ali i da obezbede da imovina Srbije bude poštovana i čuvana.

"Upad Rosu je pokušaj da se Srbi u Štrpcu ostave bez fiksne telefonije i na taj način bez veze sa svetom, koja postoji van granica njihove enklave", istaknuto je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila da je to drugi upad u Sirinićku župu u poslednje dve nedelje i da su pripadnici Rosu upali u ekspozituru Dunav banke u Štrpcu i protivpravno zaplenili novac, dokumenta i računare.

Pogledajte još