Sirija izolovana od muslimanskog sveta

MEKA, 16. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Članice Organizacije islamske saradnje (OIS) isključile su u četvrtak rano ujutro Siriju iz članstva u toj organizaciji, na vanrednom samitu u Meki, u Saudijskoj Arabiji.

U pokušaju da izoluju režim u Damasku, učesnici samita složili su se o "potrebi za momentalno okončanje nasilja u Siriji i suspenziji te zemlje iz OIS-a", piše u deklaraciji sa sastanka.

Generalni sekretar OIS-a Ekmeledin Isanoglu rekao je na konferenciji za štampu da je sa samita poslata "snažna poruka koju je muslimanski svet uputio sirijskom režimu".

"Taj svet više ne može da prihvata režim koji masakrira sopstveni narod koristeći avione, tenkove i tešku artiljeriju", dodao je.

"To je i poruka medjunarodnoj zajednici da muslimanski svet podržava mirno rešenje (za Siriju), želi okončanje krvoprolića i odbija da taj problem postane medjuverski i da se prelije" na region, poručio je Isanoglu.

Iran, koji je saveznik Damaska, jedina je zemlja koja se otvoreno usprotivila isključenju Sirije, medju 57 članica OIS-a, koja predstavlja milijardu i po muslimana širom sveta.

U deklaraciji se ističe potreba za saradnjom muslimanskih zemalja, borbom protiv podela medju muslimanima, promocijom "umerenog islama, borbom protiv terorizma i načina razmišljanja koji do njega dovodi".

Pogledajte još