Restoran "Daka"

Restoran "Daka" je restoran sa tradicijom. Da tradicija znači i kvalitet, uverili smo se vrlo brzo po dolasku u ovaj besprekorni restoran.

Nalazi se u samom centru grada u ulici Đure Daničića, gotovo na samom uglu sa Hilandarskom. Smešten je u okrilju starinske kuće, a velika bašta sa pravom nosi titulu jedne od najlepših u gradu. Da stalnim gostima uvek pruže nešto novo i drugačije, renoviraju je svake godine. Enterijer restorana je urađen sa stilom, a tople boje i interesentni detalji čine da ovo ne bude samo jedno ekskluzivno mesto, već i mesto koje ima dušu.

Menadžer restorana Dragana Lazić istakla je da je porodična, domaćinska atmosfera ključ uspeha u ovom poslu. Shodno tome, ponašala se prema nama kao prava domaćica i uz odličnu kafu nam objasnila koji su to specijaliteti koji jelovnik ovog restorana razlikuju od drugih. Izdvojila je karpačo na rukoli, dimljeni losos sa kivijem, žablje batake, tikvice ala rajn, puževe, tri Dakine mućke....

Konjski tartar biftek, koji smo imali prilike da probamo, jedno je od predjela koje se najčešće naručuje. Retka su mesta u gradu gde možete pojesti ovako nešto.Cena mu je 1.150 dinara, a količina jedne porcije dovoljna je za četvoro ljudi. Priprema se od mesa koje prethodno odleži u pacu, ne melje se već se secka satarom, da bude sasvim sitno kao pašteta. U njega se dodaju crni luk, kiseli krastavčići, bobice kapra, ringlice, senf, soja sos, živo žumance, so, biber, vegata i svež peršun. Količina je tako znalački izbalansirana da u ukusu ne dominira ni jedan začin. Služi se sa toplim tost hlebom i maslacem.

Strah da nam se možda neće dopasti, jer je meso živo, nestao je sa prvim zalogajem. Ukus je neverovatno dobar i, u stvari, toliko nam se dopalo da nam je jedva ostalo mesta za teletinu sa povrćem koju su pripremili kao glavno jelo. Ipak, nismo mogli da odolimo njenom odličnom ukusu. Objasnili su nam način pripreme. Veći komadi telećeg mesa se ispeku na roštilju tako da u sebi zadrže sokove, a da ipak budu dovoljno pečeni. Sveža crvena i zelena parika, crni luk i praziluk se začine i proprže na maslinovom ulju. Zatim se zajedno sa mesom ubacuju u vok i pripremaju oko 5 minuta. Cena teletine je 1.100 dinara.

Da iskustvo ipak mnogo znači bilo nam je jasno kada smo čuli da kuvar u ovom restoranu radi od samog njegovog otvaranja. Zbog njegove čarobne kašike u našim stomacima za neki desert jednostavno nije bilo mesta.

Uz oba specijaliteta preporučuju crno vino, koga ovde ima u izobilju. Od vina iz naših podruma, preko makedonskih, slovenačkih, hrvatskih, do vina Španije, Francuske, Italije.
Za svačiji ukus i za svačiji džep. Mogu se pohvaliti da u svojo bogatoj vinskoj ponudi imaju i jedno od najskupljih vina na tržištu, italijansko vino "Sassicaia" iz 2001. godine.

Restoran "Daka" je mesto koje morate posetiti, i jedno je sigurno, ovi fenomenalni ukusi će vam se toliko dopasti da, ukoliko jednom dođete, postaćete stalni gosti.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još