Ruski patrijarh u prvoj poseti Poljskoj

VARSSAVA, 16. avgusta 2012. (Beta) - Patrijah Ruske pravoslavne crkve Kiril I počinje četvorodnevnu posetu Poljskoj kojoj poseban značaj pridaje očekivani apel za pomirenje dva naroda, kojim će se, zajedno sa velikodostojnicima Poljske katoličke crkve, obratiti Rusima i Poljacima.

Poseta Kirila I je formalno uzvraćanje za posetu patrijarha Poljske pravoslavne crkve arhiepiskopa varšavskog Save Rusiji, ali njen glavni cilj je istorijski susret s vrhom poljske katoličke crkve i zajednička poslanica na kojoj su velikodostojnici dve crkve radili tri godine.

Poslanica Rusima i Poljacima poziva vernike i narode da započnu sličan proces na koji je apelovano pismom "Praštamo i molimo za oproštaj" koje su poljski biskupi uputili nemačkim pre pola veka, a koje je položilo temelje poljsko-nemačkom pomirenju.

Poslanicu o pomirenju će u petak, u Kraljevskom zamku u Varšavi, potpisati patrijarh Kiril i predvodnik Episkopata Poljske katoličke crkve nadbiskup Juzef Mihalik.

Velikodostojnici obe crkve naglašavaju da njen cilj nije da reši traumatična pitanja isprepletene poljske i ruske prošlosti, nego da započne dijalog.

Poslanica sadrži poziv Rusima i Poljacima da zamole jedni druge za oproštaj nepravdi i zla koje su tokom često traumatične prošlosti jedni drugima naneli.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve srešće se u Varšavi i s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i predsednikom Senata poljskog parlamenta Bogdanom Borusevičom.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.