"Diskaveri kanal" snima u Nišu

Istorijski spomenici, turistička ponuda i kultura samo su deo onoga što je ekipa Diskaveri kanala želela da snimi u Nišu.

Prezenter Britanac Ian Rajt sa Diskaverijem je za 20 godina obišao ceo svet. U epizodi iz Niša najteže će mu biti, kako kaže, da prenese sjajan ukus naše hrane i toplinu ljudi.

"Kada gledaoci ovo vide na Diskaveriju biće iznenađeni. Znam da će reći ovo nisam znao o Srbiji. To je zanimljiva zemlja i možda će neki od njih doći ovde kao turisti",
objašnjava Rajt.

Na putu od Istanbula do Beča ekipa boravi u deset gradova i osam zemalja. Za snimanje imaju manje od tri nedelje. Jedini Amerikanac među Britancima je reditelj Stiven Lenhof.

"Niš je moj omiljeni grad na ovom putovanju. Znam da će mnogi reći da je Dubrovnik prelep, da su Istanbul i Beč fantastični. Međutim, ja u Nišu osećam pravi život i svima preporučujem da dođu ovde"
, poručuje Lehof.

U turističkoj organizaciji Niša već nekoliko meseci sarađuju sa američkom televizijom. Emisija na Diskaveriju je, kako kažu, promocija Niša i cele Srbije.

Direktor Turističke organizacije Niša Vladimir Jovanović kaže za RTS da je za njih Niš bio neizostavan, posebno sa aspekta prodora Otomanskog carstva u Evropu.

"Zato su ih više interesovali spomenici. Nama je drago zbog toga, jer smo ponosni na svoju prošlost i velika je stvar biti na Diskaveriju", kaže Jovanović.

Serijal od Istanbula do Beča biće završen u novembru i preko mreže Diskaveri kanala biće emitovan na svim kontinentima.

Izvor: RTS

Pogledajte još