Kancelarija za KiM traži zaštitu za Srbe

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) - Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije zatražila je u četvrtak od medjunarodnih misija da, nakon poslednjih incidenata protiv Srba na Kosovu, upotrebe svoja ovlašćenja i uspostave vladavinu prava u pokrajini.

"Zahtevamo od predstavnika medjunarodne zajednice da poštuju ovlašćenja koja su dobili i da u skladu s njima omoguće vladavinu reda i prava, jer niko drugi na prostoru Kosova i Metohije to ne može, a bojimo se niti hoće", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U izjavi za javnost, direktor Kancelarije Aleksandar Vulin protestovao je zbog jučerašnjeg prebijanja srpskog povratnika u Peć Miloša Čukića i zatražila objašnjenje tog incidenta od UNMIK-a i Euleksa.

"Da li će proći bar jedan dan da na Kosovu i Metohiji ne bude prebijen, ubijen ili ranjen neko od povratnika srpske nacionalnosti. Da li će proći bar jedan dan na Kosovu i Metohiji da Srbima ne bude oštećena ili oteta imovina, da li će proći bar jedan dan da sa Kosova i Metohije ne stignu vesti da se nasilje ponavlja i da niko nije kažnjen za njega", navodi se u izjavi Vulina.

On je zapitao UNMIK i Euleks da li "primećuju da izjave predstavnika Prištine, kojima uslovljavaju dijalog sa državom Srbijom, svoj konačan efekat uvek dožive nekim prebijenim ili ubijenim Srbinom, zapaljenom kućom ili ukradenom stokom".

Pogledajte još