fbpx

Investicije Gasproma u Srbiji kreditiraju i češke banke

PRAG, 16. avgusta 2012. (Beta) - Češka Komerčnji banka i Česka sporžitelna uključile su se u bankarski konzorcijum koji sa 258 miliona evra finansira ulaganja ruskog Gasproma u Srbiji, objavili su u četvrtak česki mediji.

Deo kredita koje su odobrile češke banke osiguran je kod državne korporacije za osiguranje i garanciju izvoza EGAP i iz njega se finansira modernizacija rafinerije Naftne industrije Srbije, koja je u vlasništvu Gasprpomnjefta.

"Deo kredita namenjen je finansiranju modernizacije rafinerije u Pančevu, a radove po sistemu 'ključ u ruke' izvode češka preduzeća CB end I i Kovoprojekta iz Brna", kazao je za Hospodarzške novini portparol EGAP-a Vlastimil Nesrsta.

Ukupna vrednost radova koje već dve godine izvode ta dva češka preduzeća u pančevačkoj rafineriji je 320 miliona evra.

Ruska kompanija Gaspromnjeft saopštila je 10. avgusta da je s medjunarodnim bankarskim konzorcijumom dogovorila kredit od 258 miliona evra za nabavku opreme i usluga za modernizaciju rafinerije nafte Naftne industrije Srbije (NIS).

Glavni kreditor i predvodnik konzorcijuma banaka je HSBC banka, a u grupi kreditora su i Češka sporitelna i Komerčni banka. Rok otplate kredita je 10 godina i potrebno je da aranžman potrvrdi i Odbor direktora Gaspromnjefta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.