Država nije obezbedila dovoljno pšenice

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) - Direktor Produktne berze "Novi Sad" Žarko Galetin ocenio je u četvrtak da država nije obezbedila dovoljne količine pšenice da bi mogla eventualno da interveniše na tržištu i zaštiti cenu brašna i hleba.

On je agenciji Beta rekao da je za Robne rezerve, preko Produktne berze, država otkupila tek nešto više od 15 odsto planiranih 100.000 tona, zato što je zbog loše pocene, ponudila cenu koja je niža od tržišne.

"S obzirom i na dešavanja na medjunarodnom tržištu i kod nas, mislim da država nije obezbedila dovoljno količina da bi relaksirano mogla da pravi planove u pogledu intervencija na tržištu, kao što je to bilo, recimo, prošle godine", rekao je on.

Galetin je podsetio da je država ponudila cenu od 23 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), dok se kilogram pšenice na berzi danas prordaje po ceni od preko 26,5 dinara i to bez PDV.

"Sa otkupljenih nešto malo više od 15.000 tona država i postojećim prelaznim rezervama neće imati neophodne strateške rezerve", rekao je on.

Pogledajte još