fbpx

Saveti: Kako najbolje očistiti šporet bez hemikalija

Mora da bude hladan šporet

Rerna mora da bude hladna, ne samo da ne biste zadobili opekotine0 već i da se sredstvo za čišćenje ne bi raspršilo svuda po kuhinji kada dođe u dodir sa vrelom rernom.

Pripremite šporet

Ispod šporeta postavite novine, jer će vam to uštedeti vreme predviđeno za čišćenje kuhinjskog poda.

Natopite rešetke

Uklonite rešetke iz rerne i potopite ih u sudoperu, koju ste prethodno napunili toplom vodom i sapunicom.

Pripremite sredstvo za čišćenje

U činiji pripremite efikasno sredsvo, bez hemikalija. Pomešajte jednake delove sode bikarbone i vrele vode i napravite pastu. Ako je šporet veoma prljav, onda dodajte i so koja će poslužiti kao abrazivno sredstvo za bolje ribanje zamrljanih površina. Možete da dodate i nekoliko kašika belog sirćeta.

Za povremeno natapanje između ribanja, pripremite mešavinu od vruće vode i nekoliko kašika sode bikarbone, sipajte je u bocu sa prskalicom i dobro promućkajte. Naprskajte tvrdokorne mrlje, pa posle pet minuta obrišite vlažnom krpom.

Premažite sve površine pastom

Stavite gumene rukavice i počnite da mažete pastom celu unutrašnjost šoreta, uključujući i vrata, malom četkom ili četkicom za zube. Ostavite da odstoji pet minuta.

Kada pasta odradi svoje, trljajte unutrašnjost rerne sunđerom da biste uklonili tragove hrane.

Ribanje rerne

Četkicom za zube ili malom četkom počnite da ribate unutrašnjost šporeta da biste ukloni bilo kakve tvrdokorne mrlje. Možda će biti potrebno da nanesete nešto više paste i to kružnim pokretima.

Vlažnom krpom ili sunđerom počnite da brišete pastu, da biste bili sigurni da ste uklonili sve tragove sode bikarbone. Vratite rešetke unutra.

Izvor:Novosti.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.