Skup o Dunavu u novembru

Povodom regionalne saradnje u ekonomiji duž Dunava, u novembru ove godine održaće se konferencija u organizaciji Dunavske komisije, na kojoj će se razgovarati i o saradnji na najvišem političkom nivou, ali i u oblasti ekonomije, najavila je juče, u Privrednoj komori Srbije, pomoćnica ministra za ekonomske odnose Srbije s inostranstvom Gordana Lazarević.
Ona je na skupu posvećenom Master planu razvoja aktivnosti na reci Dunav, koji je održan povodom Dana Dunava, rekla da je tim projektom predviđena analiza investicionih i turističkih potencijala na reci Dunav, kako bi se kroz saradnju podunavskih gradova podstakao ekonomski razvoj na toj međunarodnoj reci. Na Dunavu je hitno potrebno razviti i ekonomske, a ne samo saobraćajne aktivnosti, kako se ne bi pretvorio samo u reku za tranzit. Prednost Master plana je što će dati pregled investicionih potencijala duž toka Dunava i što će nositi pečat kvaliteta Evropske unije, budući da ga je podržala i Evropska komisija, kazala je Lazarević. Ukoliko podunavske zemlje same ne postignu dogovor o saradnji na toj reci, preti opasnost da se neka druga zemlja odvaži i govori im kako da rade, precizirala je ona. Reka Dunav kao Koridor 7 predstavlja prioritetan evropski pravac, ali je potrebno mnogo napora i ulaganja da bi se pretvorio i u funkcionalan plovni put, ocenjeno je juče u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik Dunavske komisije, organizatora skupa, Milovan Božinović, predstavio je tri glavna projekta koji će se sprovoditi na Dunavu narednih godina. On je najavio da će se napraviti katalog deset najvećih prepreka na toku Dunava kroz Srbiju, kako bi se njihovim uklanjanjem podigla sigurnost plovidbe. Takođe će se uraditi pregled visokoškolskih ustanova koje će se specijalizovati za oblasti vezane za plovidbu tom rekom, kako se kapetani više ne bi školovali primera radi u Bugarskoj, već u Srbiji. Predsednik Dunavske komisije naveo je i da će se istražiti luke na Dunavu, kako bi se specijalizovale za transgranični promet. Dunavska komisija, sa sedištem u Budimpešti, ove godine proslaviće 150 godina rada. (“Pregled”)

Pogledajte još