Smanjenje prognoze rejtiga Srbije očekivano

BEOGRAD,17. avgusta 2012. (Beta) - Ekonomista Miroslav Zdravković ocenio je danas da je smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Srbije očekivano, ali je napomenuo da se najavljenim merama vlade rejting može poboljšati krajem ove ili početkom sledeće godine.

"Smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Srbije je potpuno očekivano, naročito kad se pogleda izvršenje budžeta u prvih šest meseci i budžetski deficit", izjavio je on agenciji Beta.

Bonitetska kuća Fič (Fitch) objavila je juče da je smanjila izglede rejtinga Srbije sa ocene stabilno na negativno i potvrdila rejting za dugoročni državni dug Srbije od BB minus. Prosle sedmice američki Standard end Purs snizio kraditni rejting Srbije na BB minus.

Zdravković je rekao da ne postoje direktne posledice po Srbiju zbog smanjenja kreditnog rejtinga, jer sve agencije smanjuju rejtinge zemljama, što je posledica vrlo loših ekonomskih pokazatelja.

"U Srbiji je to posledica pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), pada industrijske proizvodnje, kao i pogoršanja svetskih ekonomskih perspektiva zbog loše poljoprivredne godine", rekao je on.

Zdravković je rekao da ako se produži sa kontorolom rashodne strane budžeta i uvedu najavljene mere u septembru koje će značiti rast poreskih prihoda, može se očekivati da će se do kraja godine ili početkom sledeće godine rejtig Srbije poboljšati.

Pogledajte još