Poljska neće tražiti od Španije dug iz 16. veka

VARSSAVA, 17. avgusta 2012. (Beta) - Poljska neće tražiti od Španije da joj vrati 58 miliona evra, nekadašnjih 430.000 zlatnih dukata, koje je od poljske kraljice Bone pozajmio španjski kralj Filip Drugi, zato što to nije bio državni, već njen privatni novac, a dug je i po rimskom pravu zastareo.

Iako je većini izgledalo kao šala, pitanje tog duga Španije starog pet stoleća sasvim ozbiljno je u interpelacijama u Sejmu poljskog parlamenta pokrenuo poslanik antiklerikalne stranke Pokret Palikota, inače arheolog Marek Poznanjski.

Ministarstva spoljnih poslova i finansija angažovala su, takodje, eksperte da na interpelaciju odgovore.

Filip Drugi je od žene poljskog kralja Zigmunta Starog Bone dobio 17 tona dukata za svoje ratove protiv Francuza oko Napulja, a za života Bone vratio je svega 10 odsto.

Tako je ostao dug od 387.000 zlatnih dukata, a Poznanjski je po ceni zlata i težine, 3,5 grama po dukatu, došao do zaključka da on danas iznosi 58 miliona evra bez zateznih kamata.

"Iz istorijskih dokumenata proizilazi da je kraljica Bona pozajmila svoj privatni novac. Dug su mogli da traže njeni naslednici. Na dug su podsećali i sin Bone Zigmunt August i kraljica Švedske", saopštio je zvanično na pitanje Poznanjskog zamenik poljskog ministra finansija Maćej Grabovski.

Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da Bona nije vladala Poljskom već je bila samo kraljeva supruga, nije mogla da potpisuje medjudržavne sporazume i mogla je da pozajmljuje samo svoj privatni novac.

Poljski MIP upozorio je da poljska država samo u teoriji može da traži deo duga, kao naslednik kraljevine, ali da od 1918. godine nije preduzela ništa, dug i po rimskom pravu nakon 30 godina zastareva.

Poznanjski je nakon odgovora izjavio da ipak ne odustaje od pokušaja da Poljska dug naplati i da on ne ostane samo izreka u poljskom jeziku "napuljski novac" za stvar sa kojom se više ništa ne može učiniti.

Pogledajte još