Razmotriti da li Britanci poštuju Bečku konvenciju

MOSKVA, 17. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Moskva je u petak, povodom najave Velike Britanije da će upasti u ambasadu Ekvadora u Londonu, saopštila da treba razmotriti da li Britanci poštuju diplomatske principe.

"Ono što se sada dešava može samo da nas navede da se zapitamo da li se poštuje duh i tekst Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, posebno član 22 o imunitetu prostorija diplomatskih predstavništava", navodi se u saopštenju u ruskog ministarstva.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž juče je dobio politički azil Ekvadora, u čijoj se ambasadi u Londonu nalazi od 19. juna.

Asanž, čiji je Vikiliks 2010. godine razjario SAD objavljivanjem diplomatskih depeša te zemlje, traži se u Švedskoj zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja dve volonterke te organizacije.

On strahuje da će ga Švedska izručiti SAD, gde je optužen za špijunažu nakon što je njegov sajt Vikiliks objavio više stotina hiljada američkih diplomatskih depeša.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg je izjavio da je London razočaran odlukom Ekvadora i da je obavezan da Asanža izruči Švedskoj.

Pogledajte još