fbpx

Đilas traži da se Tadić povuče?

Pozivajući se na izvore iz vrha DS, "Blic" navodi da je Đilas spreman, u krajnjoj opciji, i da napravi svoju stranku u koju otvoren poziv ima potpredsednik Bojan Pajtić.

"Đilas smatra da je pravljenje nove partije poslednja opcija, ali od toga ne beži. Pre toga želi da iskoristi sve mogućnosti unutar DS. Ukoliko te ne uspe, spreman je da napravi stranku i ostavlja otvorena vrata za Pajtića", tvrdi izvor iz DS-a.

Takođe dodaje da Pajtić "ne bi da napušta stranku, ali da smatra da je Tadićeva pozicija neodrživa".

"Blic" navodi da se kao kompromisni predlog iskristalisalo da Tadić bude počasni predsednik, Đilas njegov zamenik koji će i voditi stranku, i da budu samo dva potpredsednička mesta - jedno za Pajtića, a drugo za ženu iz reda demokrata, ali da taj predlog nije prihvatljiv za Đilasa.

Izvor "Blica" navodi da je Tadić do sada izjavljivao da nema nameru da se povlači i da smatra da njegova odgovornost za stanje u stranci nije najveća.

"Tadić je ubeđen da Đilas nije dovoljno uradio u drugom krugu izbora, a zamera mu i to što je vodio kampanju drugačiju od ostatka stranke",
kazao je taj izvor.

Na glavnom odboru stranke, koji bi trebalo da bude održan 1. septembra, raspravljaće se o tome da li će biti vanredne stranačke skupštine - Tadićeva struja predlaže da izbori ne budu pre kraja godine, dok je Đilas za to da se stanje u DS odmah reši, navodi list.

Istovremeno, "Večernje novosti" objavljuju da bi sledeće sedmice trebalo da se sastanu Boris Tadić, Dragan Đilas i Bojan Pajtić.

Ideja je da se najpre šef partije, njegov zamenik i najuticajniji potpredsednik slože o kriterijumima na osnovu kojih će biti utvrđivana odgovornost funkcionera, kao i da li treba sprovesti vanredne izbore za sve organe stranke, pišu "Novosti" i dodaju da bi zatim sa tim bilo upoznato Predsedništvo DS i članovi Glavnog odbora.

Povodom dešavanja u vrhu DS-a, potpredsednik stranke Dušan Petrović je za sutrašnju "Politiku" kratko naveo da je DS nacionalna institucija, koja je "važnija od svakog njenog člana, jer je njena misija modernizacija i napredak Srbije, kao jedini način da svaki naš građanin ima stvarnu priliku da se bori za dobar život svoje porodice i sebe" i da je "zato nemoguće razbiti DS i svako ko to pokuša doživeće neuspeh".

Njegova koleginica Jelena Trivan je za "Politiku" kazala da "ne želi da komentariše u medijima unutarašnja pitanja stranke, već će o tome diskutovati u organima stranke".

Član Predsedništva DS i bivši ministar životne sredine, reagujući na informacije da je, zajedno sa potpredsednikom Dušanom Petrovićem, u vrhu liste onih od kojih će biti zatražena odgovornost za rezultat majskih izbora, rekao za "Novosti" da "jedva čeka da se na stranačkim organima povede rasprava o rezultatima na izborima i o njegovoj, ali i odgovornosti drugih demokrata".

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.