fbpx

Održan drugi Prag prajd

Letnji avgustovski dan okupan suncem, mnoštvo lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca u raznim kostimima, pokretne platforme i porodice Pražana sa decom koje su došle da podrže tudje pravo da se bude drugačiji stvorile su u centru Praga od Vaclavskog trga do Vltave atmosferu karnevala.

Uz zastave u bojama duge, simobolom pokreta za prava LBGT populacije i balone, iz mase su transparenti poručivali "Jedinstveno pravo na različitost" ili "Isus nas sve voli".

Učesnici gej parade ovog puta su doneli i transparent "Priznaj da si Kikina" upućen predsedniku češke Vaclava Klausu zato što je ove godine neuobičajeno glasno podržao proteste konzervativnih krugova i demohrišćanske omladine protiv gej parade.

Prag Prajd podržalo je 11 ambasada, uglavnom Evropske unije, a u povorci se pojavio i američki ambasador sa jakim obezbedjenjem.

Na čelu parade koračao je i najpopularniji političar opozicionih socijaldemokrata, sin pokojnog uglednog diplomate i izvestioca UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jirži Dinstbir mladji, kandidat levice za predsednika Češke kada Klausu istekne ove zime mandat.

Većina u povorci došla je da se zabavi, jer i sami homoseksualci priznaju da su Česi prema njima tolerantni a preko dve trećine društva odobrava istopolne brakove, koji su od 2006. godine zakonom regulisani kao registrovano partnerstvo.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.