Ruska pravoslavna crkva oprostila pankerkama

MOSKVA, 18. avgusta 2012. (Beta-AP) - Ruska pravoslavna crkva oprostila je članicama pank benda Pusi Rajot koje su u petak osudjene za huliganizam i poslate u zatvor pošto su u crkvi izvele pank molitvu za spasenje od Vladimira Putina.

Iguman Sretenjskog manastira u Moskvi Tihon Ševkunov, za koga postoji rašireno verovanje da je lični duhovni savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je u subotu na državnoj televiziji da je crkva oprostila pankerkama nastup koji su u februaru izvele u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

"Povremeno je bilo optužbi da im crkva ne prašta", rekao je Ševkunov. "Jesmo im oprostili, još na samom početku. Ali bi društvo i vlada trebalo da sprečavaju takve postupke".

Posle jučerašnje presude, crkva je izdala saopštenje u kome je nastup benda nazvala "svetogrdjem" i "odrazom grubog neprijateljstva prema milionima ljudi i njihovih osećaja". Crkva je takodje pozvala vlasti da "pokažu mjilosrdje prema optuženicama u nadi da će se u budućnosti uzdržavati od svetogrdja".

Pogledajte još