Šta kontrolor BusPlusa sme a šta ne sme!

Zbog toga je centar objavio listu prava i obaveza u javnom gradskom prevozu.

Poslednji mejl koji sam u nedelju dobila napisao je gospodin star 60 godina. On se žali da mu je kontrolor u prevozu pretio. Kaže da je svojim kolegama rekao, dovoljno glasno da i taj gospodin čuje, da mu je žao što ne može da ga „ljuljne da padne”. To je strašno. Niko ne sme da vam preti, da vas omalovažava, maltretira i nehumano se ponaša. Takvo ponašanje je i zakonom kažnjivo - kaže za „24 sata” Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Ona ističe da je Centar pre svega savetovalište čiji je zadatak da informiše i edukuje građane o tome koja su njihova prava i obaveze.
- Ono što mi kao centar možemo da uradimo po pitanju prijava jeste da ih prosledimo nadležnima u "Bus plusu" i da, ako nas građani ovlaste, pokrenemo zahtev u kojem ćemo tražiti informacije u njihovo ime. Ipak, pre svega upozoravamo potrošače šta su njihova prava. Jedan od saveta jeste i da se razgovor sa kontrolorom koji preti ili se drsko ponaša, snimi mobilnim telefonom jer je i taj snimak validan dokaz na sudu - kaže Vida.
Pojedini građani su se žalili da vozači autobusa nisu imali sitan n ovac i da zato nisu mogli da kupe karte, a da su po dolasku kontrolora morali da izađu iz vozila.
Zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović kaže da su se građani, kada je u pitanju "Bus plus", povereniku isključivo obraćali zbog povezivanja mogućnosti praćenja, ali ne i zbog prava traženja ličnih dokumenta.
On kaže da komunalna policija ima pravo da identifikuje putnika, traži lični dokument, ali da nema pravo da ga pretresa. Iz centra ističu da komunalna policija nema pravo da podatke iz ličnih dokumenata putnika da na uvid kontroloru i privodi u stanicu bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet.

Šta kontrolor nema pravo

- da legitimiše putnike
- da bude grub ili bezobrazan
- da pretresa putnika
- da insistira da mu maloletnici pokažu dokumenta
- da prisili putnike da plate kaznu
- da naredi vozaču da zatvori vrata da putnik ne bi mogao
da izađe iz vozila
- da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo do dolaska komunalne policije
- da na bilo koji način dođe u fizički kontakt sa putnikom

Šta kontrolor ima pravo

- da ponudi putniku koji je bez karte da plati kaznu, što putnik može da odbije jer niko osim sudije za prekršaje nema zakonsko pravo da kažnjava građane za bilo kakve postupke
- da pozove komunalnu policiju

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još