Važno je učestvovati na regionalnim skupovima

BEOGRAD, 20, avgusta 2012. (Beta) - Direktor kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Milan Pajević ocenio je da je važno da Srbija učestvuje na regionalnim forumima na kojim učestvuje Priština, jer je samo odustajanjem od jednog takvog skupa izgubila tri miliona evra namenjenih za projekte.

"Srbija treba da uzme učešće na regionalnim forumima na kojima učestvuju predstavnici Prištine jer je to u interesu naše zemlje, Samoisključivanje je kontraproduktivno i nastavljalo bi da nas stavlja u pasivan položaj objekta, a to zemlja koja ima poziciju da bude glavni regionalni akter više ne treba sebi da dozvoljava", kazao je Pajević u intervju u za Blic od ponedeljka.

Pajević je dodao da prisustvom u istoj prostoriji sa prištinskom delegacijom Srbija ne može nikako da prizna nezavisnost Kosova jer je stav Beograda po tom pitanju poznat.

"A ako je baš potrebno da istaknemo naš inače poznati stav na tu temu, onda je sasvim dovoljno da se na početku svakog skupa pročita odgovarajući tekst naših predstavnika", kazao je direktor vladine Kancelarije za pridruživanje EU.

"Eventualni kritičari ovakvog stava treba da uvere javnost da je dobro što Srbija nije dobila tri miliona evra za dva projekta iz Programa investicionog okvira za zapadni Balkan, pošto naši predstavnici nisu prisustvovali sastanku u junu u Beču zbog odsustva fusnote!", kazao je on i dodao da sličnih primera ima na desetine.

Upitan kada očekuje da će Srbija dobiti datum pregovora sa EU, Pajveć je rekao da bi to tebalo da se desi do narednog leta.

Pogledajte još