Rasplet u DS posle sednice GO 1. septembra

Štampa prenosi da je sednica Glavnog odbora DS zakazana za 1.septembar.

"Blic" navodi da predsedniki DS Tadić, njegov zamenik Đilas i "najviđeniji potpredsednik" Pajtić "nikada nisu bili dalje od zajedničke saradnje, a predstojeći Glavni odbor daće odgovor na pitanje da li Tadić ostaje predsednik, prepušta stranku ili će doći do cepanja".

"Njih trojica bi ove nedelje trebalo da održe sastanak na kojem bi se složili o kriterijumima na osnovu kojih će biti utvrđivana odgovornost funkcionera i da li treba sprovesti vanredne izbore za sve organe stranke. Zatim bi sa tim bilo upoznato Predsedništvo DS i članovi Glavnog odbora", piše "Blic", koji napominje da "ipak, nakon izjava u medijima i činjenice da se odnosi zaoštravaju, pitanje je da li će sastanka i biti".

List "Danas" prenosi da je Goran Vesić, biznismen, nekadašnji funkcioner DS i bliski saradnik Zorana Đinđića, od Đilasa dobio "zadatak" da napiše programska načela i osmisli strategiju javnog delovanja političke partije koju će gradonačelnik Beograda osnovati ukoliko DS u skorijoj budućnosti ne prihvati njegove zahteve za reorganizaciju i novu strategiju.

"Drugi čovek demokrata i dalje računa da će se Predsedništvo i Glavni odbor DS, ali pre svih Boris Tadić, saglasiti sa svime za šta se zalaže, uključujući i promenu na mestu lidera stranke. Ukoliko se to ne desi, tokom jeseni Đilas će objaviti da su svi njegovi napori unutar DS propali i da je spreman da stane na čelo nove partije"
, navodi list.

Prema "Danasu", Vesić bi bio Đilasova "desna ruka", najverovatnije s funkcijom potpredsednika, a "u toj organizaciji bilo bi mesta samo za one članove Predsedništva DS koji bi u međuvremenu otvoreno stali na Đilasovu stranu u sukobu s Tadićem, a pre svih za vojvođanskog premijera Bojana Pajtića", aktuelnog potpredsednika DS.

"Pres" navodi da većina opštinskih lidera DS još ne želi da se izjašnjava ko je najodgovorniji za trenutno stanje u stranci, ali očekuju da se utvrdi ko je najveći krivac za debakl na republičkom nivou, dok pojedini pak smatraju da su vanredni izbori u DS jedini izlaz iz problema.

Predsednik demokrata u Užicu Jovan Marković očekuje da će tokom jeseni doći do raspleta krizne situacije u stranci i da će se posle diskusije na stranačkim organima naći rešenje. Lider opštinskog odbora DS u Paraćinu Saša Paunović očekuje da će svi u partiji vrlo brzo ponovo da preuzmu odgovornost i očekuje da će DS krenuti sa uobičajenim radom kako bi vratio stranku tamo gde je bila.

Šef niških demokrata Miloš Simonović kaže da su trenutna dešavanja u DS-u "prirodan i neminovan proces promena koje moraju da se dese u stranci da bi se prilagodila novonastalim okolnostima i delovanju u opoziciji" i da su u stranci potrebni izbori na svim nivoima.

Potpredsednik pokrajinskog odbora DS Goran Ješić kaže da "odgovornost mora da snosi onaj ko donosi odluke".

"Boris Tadić je jedini koji treba da snosi odgovornost za stanje u stranci. Ne može Tadić da podeli odgovornost sa ljudima koji nisu donosili odluke",
rekao je Ješić, koji očekuje da se 1. septembra "otvori jedna šira diskusija, koja treba da kulminira novim izborima unutar DS".

Tanjug

Pogledajte još