Pre svake manifestacije odrediti mere bezbednosti

BEOGRAD, 20. avgusta 2012. (Beta) - Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je u ponedeljak da za svaku sportsku manifestaciju na javnom putu, poput automobilske trke na Tari u kojoj je poginulo troje ljudi iz publike, organizator mora da izradi elaborat kojim će precizno odrediti mere koje se tiču izmedju ostalog i bezbednosti.

On je agenciji Beta kazao da elaborat koji izradjuje organizator manifestacije, odobrava nadležna policijska uprava na čijoj teritoriji se trka održava, a da sportsku manifestaciju u slučaju nastanka neke opasnosti u svakom trenutku mogu da prekinu organizatori ili policija.

"Da bi policijska uprava odobrila (manifestaciju), izmedju ostale dokumentacije koju organizator mora da preda u zahtevu za odobrenje jeste i taj elaborat, a MUP, odnosno policija na osnovu toga što pregleda elaborat, odredjuje da li će dozvoliti održavanje manifestacije ili ne", kazao je Okanović.

On je dodao da organizator u tom elaboratu treba da koncipira dogadjaj tako da rizik svede na minimum.

"U konkretnom slučaju mogle su da se dese dve stvari - ili elaborat nije bio uradjen dobro, pa je njime bilo dozvoljeno da se publika nadje na tom mestu u to vreme ili je elaborat bio dobar a nije bio poštovan", kazao je Okanović.

Pogledajte još