Direktor preti radnicima: "Što nemam kalašnjikov, da vas sve pobijem"

Pod naslovom "Direktor Hrvat: Da imam pušku, sve bih vas pobio", mada nije sigurno koliko je ovde bitna nacionalna pripadnost, "Kurir", prenosi ispovest radnika Dragana Biočanina, predsednika sindikata u firmi "Kronošpan".

Rukovodstvo fabrike "Kronošpan" iz Lapova otpušta članove sindikata Nezavisnost i na njihovo mesto zapošljava radnike iz Bugarske i Slovačke. Glavni razlog za otpuštanje radnika, kako tvrdi Dragan Biočanin, predsednik sindikata Nezavisnost, nije loša ekonomska situacija, već pokušaj da se uništi sindikat.

- Od deset radnika koji su u julu dobili otkaz devetorica su članovi sindikata, a četvorica su u odboru. Pošto fabrika nije u krizi i odlično radi, rukovodstvo je dovelo dvojicu iz Bugarske i jednog Slovaka kako bi nadoknadili manjak. Kad sam digao frku, Bugare su posle pet dana vratili kući, a Slovak i dalje radi - kaže Biočanin za "Kurir" i dodaje da je glavni krivac za uništavanje sindikata tehnički direktor fabrike, hrvatski državljanin Neven Vrlac, protiv koga je podneo i tužbu za mobing.

- Noću dođe pijan u fabriku i maltretira radnike, gađa ih mobilnim telefonom, a jednom je čak rekao: „Što nemam kalašnjikov, da vas sve pobijem“ - kaže Biočanin.

Inače, fabrika pločastog materijala od drveta „Kronošpan“, koja je deo austrijsko-nemačkog koncerna, dobila je pre dve godine od države 2.500 evra po radniku za otvaranje 130 radnih mesta.

Finansijski direktor „Kronošpana“ Lana Mošić odbacuje optužbe predsednika sindikata kao netačne.

- Posle otpuštanja radnika nismo zaposlili nijednog novog. Nije tačno da smo zaposlili pa otpustili dvojicu iz Bugarske, jer ni oni ni Slovak nikad nisu radili u fabrici - kaže Mošićeva za "Kurir".

Bez komentara

Tehnički direktor fabrike „Kronošpan“ Neven Vrlac nije želeo da komentariše otpuštanje članova sindikata i zapošljavanja Bugare i Slovaka.

- Pozovite sutra fabriku pa pitajte direktora, ne želim to da komentarišem - rekao je Vrlac i negirao da je maltretirao radnike.

Posle našeg novinara "Kurira" da li je radnicima pretio kalašnjikovim, on je prekinuo vezu.

Pogledajte još