Slobodna trgovina do kraja godine

Prva runda tehničkih pregovora o Jedinstvenom sporazumu o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi, završena je u Briselu posle dvodnevnog razmatranja. Srpska delegacija, na čelu s pomoćnikom ministra za ekonomske odnose s inostranstvom, Duškom Lopandićem, imala je tokom rasprave primedbe na spominjanje UNMIK-a u aneksima sporazuma u kojima se poziva na konvencije poput one o zaštiti intelektualne svojine, a koje se odnose samo na međunarodno priznate države.
Pregovori se obavljaju pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i Evropske komisije, s ciljem da se mreža postojećih bilateralnih dokumenata zameni Jedinstvenim sporazumom i formira zona slobodne trgovine u regionu jugoistočne Evrope. 

U pregovorima, pored Srbije, učestvuju i ostale zemlje regiona -  Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija, Albanija i Moldavija. Do kraja godine planiran je završetak pregovora i potpisivanje Jedinstvenog sporazuma, pri čemu su kao osnovni ciljevi istaknuti povećanje trgovine i direktnih investicija u zemljama jugoistočne Evrope, kao i dalji razvoj i jačanje ekonomskih odnosa svake od zemalja regiona sa Evropskom unijom. (“Pregled”)

Pogledajte još