Državno veće krši prava neizabranih tužilaca

BEOGRAD, 20. avgusta 2012. (Beta) - Udruženje tužilaca Srbije saopštilo je u ponedeljak da Državno veće tužilaca nastavlja da krši prava neizabranih tužilaca i njihovih zamenika i posle odluke Ustavnog suda u njihovu korist.

"Posle donošenja odluke Ustavnog suda Srbije da prihvati sve razmatrane žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika i ukine sve odluke Državnog veća tužilaca, Veće nastavlja s praksom kršenja njihovih prava", navelo je udruženje u saopštenju.

Umesto da sprovede odluku Ustavnog suda, Državno veće tužilaca, bez bilo kakvog pravnog osnova poziva te ljude telefonom, ispituje ih o trenutnom radno-pravnom statusu u nekakvom postupku koji vode bez bilo kakvih poznatih pravila, a koji i ne postoji u pravnom sistemu Srbije, dodalo je udruženje.

"Ponavljanje prakse kršenja pravnih normi potvrdjuje stav Udruženja tužilaca da su izabrani članovi Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca potpuno izgubili profesionalni i moralni kredibilitet da dalje učestvuju u radu Veća zbog čega ih je Udruženje već pozvalo da podnesu ostavke", navodi se u saopštenju.

Pogledajte još