Čuveni madridski kafe ostaje otvoren

MADRID, 20. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Simbol intelektualne kafe kulture Madrida, Kafe Hihon (Gijon), kome je pretilo zatvaranje posle više od 120 godina postojanja, konačno može nesmetano da nastavi rad pošto mu je odobreno da sačuva svoju terasu, saopšteno je u ponedeljak iz uprave grada.

Terasa u senci velikih platana na bulevaru Paseo de Rekoletos u srcu Madrida karakterističan je deo ovog kafea koji je od otvaranja 1888. godine bio omiljleno mesto poznatih ličnosti kao što su Salvador Dali i Ernest Hemingvej.

Terasa je, medjutim, uvek bila u vlasništvu grada i u julu je grad dao 25-ogodišnju koncesiju za njeno korišćene drugoj kompaniji, Santa Engrasiji, koja je ponudila da plati 144.000 evra godišnje umesto 70.000 kolilko je nudila uprava kafea.

Bez terase od koje dobija izmedju 60 i 70 odsto svojih prihoda, kafe sa svoja 42 zaposlena teško da bi mogao da opstane. Mogućnost da ostane bez omiljene terase izazvalo je buru protesta medju umetnicima i intelektualcima koji vole da sede za njegovim mramornim stolovima, kao što su pre njih sedeli Federiko Garsija Lorka i Luis Bunjuel.

Medju gostima kafea bili su i Marčelo Mastrojani, Truman Kapote i Ava Gardner.

Pogledajte još