fbpx

Hoćete li bebu, model Nikola Tesla ili Albert Ajnštajn?

- Stvaranje takozvanih dizajnerskih beba može se smatrati “moralnom obavezom” čovečanstva, jer im omogućava da izrastu u “etički savršenu decu” - ocenjuje profesor Džulijan Savulesku, stručnjak za praktičnu etiku.

Roditeljima budućnosti bi trebalo omogućiti da pomoću genetike izbrišu karakterne greške svoje dece, jer se time smanjuju izgledi da će u budućnosti nauditi sebi i drugima, tvrdi Savulesku, prenosi "Blic".

Komentari uglednog profesora Savuleskua, koji je i glavni i odgovorni urednik časopisa "Džornal of medikal etiks", objavljeni su u članku u poslednjem broju časopisa "Riders dajdžest".

Nauka u sve većoj meri otkriva da geni bitno utiču na karakter, pri čemu određeni genetski markeri u embrionu ukazuju na buduće osobine deteta. Eliminisanjem, odnosno odabirom određenih gena u embrionima možemo da utičemo na to kakvo će dete kasnije postati, objašnjava Savulesku.

- Roditelji koji čine sve da im deca imaju najbolje ili dovoljno dobre predispozicije za odličan život, odgovorni su roditelji - napisao je Savulesku, koji predaje praktičnu etiku u Uehiro centru za praktičnu etiku Univerziteta Oksford.

Savulesku smatra da u slučajevima kada genetska selekcija ima za cilj da istakne crte karaktera koji nedvosmisleno koriste pojedincu i društvu, roditeljima treba omogućiti izbor.

S druge strane, kada je reč o eliminaciji karakternih grešaka, kao što su potencijalni alkoholizam, psihopatske sklonosti i sklonost ka nasilju, čovek ima moralnu obavezu da bira etički bolju decu.

- Posle svega, manji su izgledi da će takva deca nauditi sebi i drugima. Ako već imamo moć da utičemo na osobine naših potomaka, umesto da ih prepustimo prirodi i slučaju, onda to treba da uradimo - smatra Savulesku. On smatra da će “racionalni dizajn”, na kraju krajeva, doprineti stvaranju boljeg, inteligentnijeg i manje nasilnog društva u budućnosti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.