Kjuriositi identifikovao prvi kamen na Marsu

Vozilo "Kjuriositi" (Curiosity) 9. avgusta je sa Marsa poslalo prvu panoramsku kolor fotografiju kratera Gejl, u koji se ta sonda spustila.

"Ovo je vrlo ohrabrujuće. Možemo očekivati razna naučna saznanja sa kemkamerom koja će analizirati nekoliko hiljada stvari na Marsu u naredne dve godine", navela je Nasa i dodala da je kemkamera francuske proizvodnje.

Od sletanja na Mars, sonda je na Zemlju poslala nekoliko fotografija, ali do sada crno-belih i slabije rezolucije, i jedan video snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje poslednjih nekoliko minuta same operacije spuštanja robota.

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub, na kojem se nalazi kvalitetnija 34-milimetarska kamera koja će naučnicima Nase omogućiti bolji pogled na okolinu.

Na sajtu Nase objavljeno je da je panoramska mozaik-fotografija sačinjena od 130 slika, od kojih svaka ima rezoluciju 144 sa 144 piksela, a izabrani pojedini delovi panoramske fotografije, koji imaju
rezoluciju 1.200 sa 1.200 piksela, biće na zemlju poslati kasnije.

Navodi se da su fotografije prilikom izrade dodatno osvetljene, pošto na Mars stiže svega polovina sunčeve svetlosti od one koju dobija planeta Zemlja, a slike su po marsovskom vremenu napravljene kasno popodne.

"Kjuriositi" naredne dve godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Robotsko vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma. Misija robota "Kjuriositi" košta oko 2,5 milijarde dolara i najskuplja je misija istraživanja Marsa do sada.

LOS ANĐELES, 21. avgusta 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još