Koja zanimanja piju najviše kafe na poslu?

Ritual jutarnje kafe proširio se odavno celim svetom, ali s vremenom se ta kafa prilično odužila i traje celi dan. Američki lanac Dunkin' Donuts je u saradnji s portalom "Career Builder" napravio istraživanje potrošnje kave tokom radnog vremena po zanimanjima.

Uverljivo prvo mesto pripalo je naučnicima i laboratorijskim tehničarima, na drugom mestu su zaposleni u marketingu, treći su administrativni radnici u obrazovanju. Fama o urednicima i piscima kao o velikim potrošačima kafe pokazala se neistinitom, jer su zauzeli tek četvrto mesto.

Administrativci u zdravstvu došli su do petog mesta, šesti su fizičari, a sedmi zaposleni u restoranima brze hrane. Slede profesori pa socijalni radnici, a top 10 zatvaraju ekonomisti.

Prema istraživanju, 46 posto zaposlenih Amerikanaca veruje da je konzumiranje kafe tokom radnog vremena dobro za produktivnost, a 61 posto njih popije najmanje dve šoljice.

Francuzi, za razliku od Amerikanaca, jutarnju kafu piju u svrhe druženja s kolegama, a Britanci potroše 24 minuta radnog vremena na kafu, što u proseku firme košta 490 evra po zaposlenom godišnje.

Pogledajte još