Van Linden: Vojska RS terorisala Sarajevo

Tadašnjem komandantu VRS optužnicom se, izmedju ostalog, na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, kao i genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH.

Van Linden, koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, posvedočio je i da mu je komandant VRS, general Mladić u septembru te godine, na artiljerijskom položaju iznad grada, rekao da "ima Sarajevo na dlanu".

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak Van Lindenovog intervjua sa Mladićem u septembru 1992, Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svedok "špijun CIA".

Tužioci su prikazali više snimaka granatiranja Sarajeva iz Van Lindenovih izveštaja, uz njegov komentar da je "ceo grad na meti". Uz snimak brojnih eksplozija u noći 6. juna 1992, novinar je rekao da se "civili ubijaju", a "civilni ciljevi uništavaju". "Ovo su scene potpunog uništavanja grada", kazao je izveštač.

Prikazan je i Van Lindenov izveštaj o brojnim ranjenim i ubijenim građanima, snimljen u sarajevskoj gradskoj bolnici, u kojoj je ekipa Skaja boravila.

HAG, 21. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još